România alocă pădurilor de 14 ori mai puține fonduri decât ar fi necesar, în condițiile în care fondul forestier are nevoie de 1,6 miliarde de euro pentru a combate fenomenul tăierilor ilegale. Senatorul AUR Andrei Hangan atrage atenția asupra faptului că, fără fonduri suficiente, orice idee de protecție nu poate fi implementată, iar orice strategie forestieră va rămâne în plan teoretic. Hangan a cerut ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, perspectiva cu privire la subfinanțarea forestier românesc. În răspuns, Tanczos a oferit o lungă listă de proiecte fără a oferi un răspuns clar.
„Urmează a se realiza cel mai amplu program de împăduriri, prin care vor fi plantate peste 56.700 de hectare de pădure, cel puțin 90 de pepiniere operaționale noi și renovate, precum și cel puțin 3.150.000 m2 suprafețe noi de pădure urbane, în conformitate cu cerințele legale stabilite în Strategia Națională Forestieră 2020-2030. Prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va gestiona Componenta Păduri și protecția biodiversității cu un buget de 1.173.000.000 de euro, prin intermediul căreia se va realiza reforma sistemului de management și sistemul privind guvernanța în domeniul forestier, prin dezvoltarea unei noi strategii forestiere naționale și a legislației subsecvente„, se arată în răspunsul oferit de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor Barna Tanczos.
Între proiectele enunțate de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor Barna Tanczos, în răspunsul oferit senatorului AUR Andrei Hangan, sunt:
- Ecosistem integrator de management al incendiilor pentru Prevenirea, Detectarea și Restaurarea Dezastrelor de Mediu cu un buget de 145.000 de euro;
- Life Rosalia – Conservarea insectelor saproxilice în Carpați pentru care s-au alocat 1.450.000 de euro;
- Prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va avea la dispoziție 46.000.000 de euro pentru Componenta Digitalizare în domeniul mediului și al pădurilor.