ANAF vrea ca profesorii care dau meditații să aibă casă de marcat și să plătească impozite

Ce obligații au persoanele care dau meditații, conform ANAF

Săptămâna trecută, ANAF a publicat un ghid privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute din meditații acordate în particular de persoanele fizice. Ghidul se adresează tuturor persoanelor fizice care acordă sau intenționează să acorde meditații în particular și care aleg să își desfășoare activitatea în mod individual.

Potrivit ANAF, persoanele fizice care dau meditații elevilor au obligația de a se înregistra la Oficiul Național al Registrului Comerțului și de a solicită autorizarea funcționării. Apoi, acestea trebuie să depună, la organul fiscal, o declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate (formular 212), până la dată de 25 mai inclusiv a anului de realizare a venitului sau, în cazul în care încep o activitate în cursul anului fiscal, în termen de 30 de zile de la dată producerii evenimentului.

Citește și: Ministrul Educației: „Să lăsăm ipocrizia. Meditațiile sunt un lucru bun. Foarte bun”. Cum explică această declarație

De asemenea, ANAF cere că persoanele fizice care oferă meditații și încasează, în numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/ debit sau a substitutelor de numerar, contravaloarea prestărilor de servicii efectuate, să folosească aparate de marcat electronice fiscale.

Până acum, conform unui studiu IRES, plata meditatorului se făcea pe baza unei înțelegeri, în majoritatea cazurilor fără o formă contractuală și/sau bonuri fiscale. Costul mediu al unei ședințe de pregătire particulară este între 50-100 de lei, iar o familie plătește lunar, aproximativ 300 de lei pentru un copil în scopul meditării.

Stabilirea venitului net anual pe baza normelor de venit și calculul impozitului pe venit

În documentul de 14 pagini publicat de ANAF se arată că, în cazul în care venitul net anual din activități independente se determină pe bază de norme de venit,

 » sursa: qbebe.ro