Alegeri locale joi în Marea Britanie, un test pentru premierul Boris Johnson

Britanicii sunt aşteptaţi joi la urne, pentru alegerile locale care vor fi un test pentru guvernul conservator şi premierul Boris Johnson, slăbit de un scandal care durează de câteva luni, relatează AFP.

Rezultatele acestor mii de scrutine locale vor permite să se evalueze sprijinul pentru conservatori în ţară şi vor fi un indicator pentru cât de puternică este opoziţia laburistă.

În vârstă de 57 de ani, Boris Johnson le-a oferit în 2019 conservatorilor o victorie istorică la alegerile generale, promiţând să pună capăt anilor de blocaj politic şi să încheie Brexit-ul, ieşirea ţării din Uniunea Europeană, citează Agerpres.

Însă, din decembrie, el este fragilizat de ‘partygate’, scandalul petrecerilor de la Downing Street din timpul lockdown-urilor, şi de o creştere istorică a inflaţiei care îi obligă pe britanici să strângă cureaua.

O anchetă a poliţiei asupra respectivele petreceri a stabilit că Johnson a încălcat legea, lucru nemaiîntâlnit la un premier în exerciţiu, şi i-a aplicat o amendă.

În ianuarie, deputaţii conservatori îngrijoraţi de indignarea opiniei publice în faţa negărilor sale şi a dublei măsuri, au părut pregătiţi să voteze o moţiune de cenzură. Însă invadarea Ucrainei de către Rusia, în contextul căreia Johnson l-a sprijinit ferm pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a amânat orice eventuală revoltă în partid.

Însă, în cazul unor rezultate proaste pentru conservatori la alegerile de joi, apelurile ca el să plece ar putea fi reluate, pentru a aduce un nou lider înaintea alegerilor generale, care ar urma să aibă loc cel mai târziu în ianuarie 2025.

Totuşi, scandalul petrecerilor nu este subiectul care îi preocupă pe cei mai mulţi dintre alegători, îngrijoraţi mai degrabă de creşterea preţurilor la alimente şi energie şi a costului vieţii.

Partidul Laburist, principala formaţiune de opoziţie,

 » sursa: www.replicaonline.ro

%d blogeri au apreciat: