Județul Ialomița are cel mai mic grad de absorbție a fondurilor europene, a constatat senatorul AUR Adrian Costea. Potrivit unui raport oficial al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, în perioada 2014-2020, autoritățile locale au depus și au primit undă verde pentru finanțarea a 116 proiecte, în timp ce, județele similare precum Călărași sau Giurgiu, au avut peste 150 de proiecte finanțate.
Mai mult decât atât, din cele 116 proiecte doar o mică parte au fost realizate, restul se află încă la stadiul de documentației, astfel că o parte din bani vor fi returnați. Adrian Costea consideră că județul Ialomița are nevoie de investiții pentru a se dezvolta din punct de vedere economic, iar fondurile europene sunt vitale.
Senatorul AUR a cerut conducerii Consiliului Județean Ialomița să comunice motivele pentru care perioada primului deceniu post-aderare a fost una dominată de o atitudine rezervată faţă de fondurile de la Uniunea Europeană.
„În perioada 2012-2016, judeţul Ialomiţa s-a aflat la coada clasamentului naţional generat de gradul de absorţie a fondurilor europene, cu doar 50 milioane lei. O comparaţie care nu ne face cinste este cea cu judeţul Bistriţa-Năsăud, judeţ apropiat ca număr al populaţiei. În ceea ce priveşte fondurile U.E. atrase de judeţul din Ardeal, cuantumul acestora este de 14 ori mai mare decât suma atrasă de autorităţile locale din Ialomiţa.
Nu trebuie să apelăm la exprimări eufemistice pentru a cosmetiza realitatea: judeţul Ialomiţa este printre cele mai sărace ale României. Tocmai din acest motiv nevoia de fonduri nerambursabile din surse externe este una vitală, de aceea judeţul nostru ar fi trebuit să conducă detașat acest clasament dominat la acel moment de Bihor, Timiş, Iaşi, Dolj sau Cluj- judeţe mult mai dezvoltate economic”, precizează senatorul AUR în sesizarea transmisă către CJ Ialomița.