Adrian Costea (AUR) cere MAE un raport cu privire la cetățenii români cărora li s-a retras cetățenia ucraineană

600 persoane din „elita de la conducerea Rusiei”, responsabili pentru război și teroarea împotriva poporului ucrainean au fost supuse, în urma ordinului dispus de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, unor sancțiuni dure, implicit retragerea cetățeniei ucrainene. În urma acestei decizii, senatorul AUR Adrian Costea a solicitat ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, un raport cu privire la numărul de persoane identificate, dar și informații ce vizează demersurile întreprinse de MAE.

Ați solicitat părții ucrainene să comunice României identitatea cetățenilor ucraineni care dețin și cetățenie română, a căror cetățenie ucraineană urmează a fi retrasă în contextul menționat, precum și celelalte detalii relevante în cazul acestora? Această chestiune privește și statul român atunci când este vorba de cetățeni români, implicațiile de securitate fiind evidente. Deși unele informații pot fi clasificate, vă rog să ni le transmiteți pe acelea care pot fi comunicate privind demersurile întreprinse„, a întrebat senatorul AUR Adrian Costea.

Zelenski a declarat că decizia a fost luată de către Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare. Este vorba despre 28 de membri ai Consiliului de Securitate din Rusia, 154 de membri ai Consiliului Federaţiei din Rusia, 424 de deputaţi ai Dumei de Stat din Rusia.

Nu va fi loc pentru contrabandişti şi reţele criminale în Ucraina. Cât despre acele persoane supuse sancţiunilor, care au şi cetăţenie străină, în special rusă şi română, pe baza propunerii Serviciului de Securitate din Ucraina şi conform normelor legale actuale, am decis să le retrag cetăţenia ucraineană”, a spus liderul de la Kiev.