Adrian Costea (AUR): Biserica „Sfântul Nicolae” din Broșteni (jud. Ialomița) are nevoie urgentă de fonduri pentru lucrări de restaurare

Un monument istoric de mare însemnătate din județul Ialomița are nevoie urgentă de restaurare. Este vorba despre Biserica „Sfântul Nicolae” Broșteni, construită în anul 1859, sub ctitoria magnatului de origine aromână Evanghelie Zappa, în prezent clasificată ca monument istoric. Adrian Costea, senator AUR de Ialomița, implicat în rezolvarea problemelor județului, a transmis sesizări referitoare la necesitatea demarării procesului de restaurare a bisericii din Boroșteni către Secretariatul de Stat pentru Culte, Institutul Naţional al Patrimoniului și Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Lăcașul de cult este un simbol important al comunității – biserica este pictata în tehnica al fresco, iar dintre obiectele de valoare se mai păstrează icoanele praznicale și policandrul care se gasesc la Muzeul Județean Ialomița. De asemenea, în curtea bisericii se gasesc mormintele lui Evanghelie Zappa și ale vărului sau Constantin cu familia.

În ceea ce privește nevoile de finanţare a renovării bisericii, documentaţia tehnică, etapă preliminară şi necesară pentru demararea lucrărilor, are nevoie de o finanţare care se ridică la aproximativ 30 000 de euro, sumă imposibil de acoperit din fondurile proprii ale parohiei, punctează senatorul AUR Adrian Costea.

În acest context, Costea solicită autorităților vizate să transmită dacă există o linie de finanţare, respectiv un apel de proiecte dedicate monumentelor istorice de importanţă naţională, cel puţin pentru finanţarea studiilor necesare demarării lucrărilor de renovare.