Într-o întrebare adresată de către deputatul AUR de Prahova, Adrian Axinia , ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, CSEKE Attila, se cer lămuriri privind obligativitatea montării contoarelor de căldură la nivelul fiecărui apartament, până la sfârşitul lunii decembrie 2021, așa cum este prevăzută de Legea nr. 196/2021, publicată în Monitorul Oficial, care modifică, printre altele, Legea nr. 121/2014 privind eficienţa energetică, în contextul evoluției pandemiei de Coronavirus.
Reamintim faptul că obligativitatea montării contoarelor de căldură la nivelul fiecărui apartament, până la sfârşitul lunii decembrie 2021, este prevăzută de Legea nr. 196/2021, care prevede că „în imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2021 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit”.
Abia în 41% dintre blocurile alimentate din sistemul centralizat de termoficare din Bucureşti există repartitoare de costuri, adică în 6666 din 16087. În toate celelalte blocuri, dispozitivele ar trebui montate. Până la sfârșitul anului, acest lucru este aproape imposibil de realizat, iar o creștere bruscă a cererii ar conduce la o explozie a prețurilor, atât la dispozitive, cât și la montaj.
Fapt îngrijorător, cheltuielile fiecărei gospodarii se majorează, pe lângă cele cu energia și cu cele de achiziție și montare a acestor sistemelor de măsurare.
Deputatul AUR cere lămuriri privind modalitatea de aplicare a prevederilor Legii nr 196/2021privind obligativitatea montării contoarelor de căldură la nivelul fiecărui apartament, până la sfârşitul lunii decembrie 2021, daca exista o oferta suficientă de contoare de căldură în piață care să acopere necesarul?, daca soluția pentru exinderea contorizării individuale poate fi doar o simplă prelungire a termenului până la 31 decembrie 2022 sau exista și alte soluțîi care să permită aplicarea prevederilor legale în termenul actual? Și care ar fi acestea?. De asemenea, se cer lămuriri și în privință masurilor preconizate a fi întreprinse pentru că termenul să fie prorogat și daca în opinia ministrului , teama de amendă îi vă determina pe români să își monteze repartitoare? Ținând cont că Legea nr. 51 din 8 martie 2006, republicată prevedea încă din 2016 la art. 47 că orice persoană care nu avea deja repartitoarele montate pe calorifer rișca să fie amendată cu sume cuprinse între 500 de lei și 1.000 de lei.