A fost elucidat misterul aurorelor lui Jupiter

​Misterul aurorelor lui Jupiter datează de 40 de ani, dar Agenția Spațială Europeană a anunțat că cele mai recente cercetări au arătat cum funcționează întreg mecanismul aurorelor jupiteriene cu emisii de raze X. Jupiter este cea mai mare planetă din sistemul solar, distanța medie față de Soare este de 778 milioane km temperatura medie la suprafață este -148 de grade, iar masa planetei este de 318 mai mare decât a Terrei.

ESA spune că a fost rezolvat misterul legat de ce cauzează aurorele cu emisii de raze X ale lui Jupiter și astronomii au văzut la lucru întregul mecanism, iar acest proces ar putea apărea în multe alte locuri din univers.

Astronomii specializați pe studiul planetelor au studiat în ultimele decenii spectaculoasele aurore jupiteriene cu emisii de raze X, iar aceste ”culori” ale razelor X sunt date de particule încărcate electronic numite ioni, particule care se lovesc de atmosfera planetei. Astronomii nu aveau însă o explicație despre cum ajungeau întâi ionii la atmosferă.

”Acum, pentru prima oară, astronomii au putut vedea ionii pe undele electromagnetice ale câmpului magnetic jupiterian, până la atmosferă”, spun cei de la ESA care citează date furnizate de sonda Juno a NASA, dar și de telescopul XMM-Newton care se află pe orbita terestră și studiază emisiile de raze X ale lui Jupiter.

Indiciul a venit după ce un cercetător din Beijing a observat că ceva nu are logică în legătură cu aurorele jupiteriene cu emisii de raze X. Pe Terra, aurorele se formează doar pe o ”centură” ce înconjoară polii magnetici, între 65 și 80 de grade latitudine și dincolo de 80 de grade emisiile aurorale dispar fiindcă liniile câmpului magnetic părăsesc Terra și se conectează la câmpul magnetic din vântul solar.

Aurorele jupiteriene sunt diferite de cele de pe Terra: există dincolo de ”centura” specifică,

 » sursa: hotnews.ro