Investitorii mizează pe bitcoin, aur şi whisky pentru a se pune la adăpost de inflaţie

Încă de la criza financiară, o multitudine de investitori şi experţi avertizează că dobânzile apropiate de zero şi programul băncii centrale americane de achiziţii de obligaţiuni vor inunda economia cu dolari, vor creşte preţurile de consum şi crea bule de active care vor exploda, conform Ziarul Financiarul.

Bloomberg Businessweek notează că, totuşi, inflaţia nu a înregistrat creşteri accentuate în ultimul deceniu, acţiunile la nivel mondial au returnat dividende considerabile, iar obliga­ţiunile pe termen lung au dublat banii inves­titorilor. Nici măcar pandemia şi recesiunea generată de aceasta nu au anulat aceste câştiguri. Preţul spot al au­rului a urcat în total cu mai puţin de 60% în 10 ani. Dacă metalul preţios a fost un refugiu, acesta a fost unul împo­triva unui dezastru care nu s-a produs.

Totuşi, aurul a înregistrat în ultima vreme o creştere puternică a cererii. Neliniştea privind inflaţia se face din nou simţită, în special în rândul investitorilor individuali.

Astfel, pe lângă aur, oamenii acumulează bitcoin şi chiar whisky în căutarea disperată a protecţiei. Acest lucru se întâmplă nu neapărat pentru că investitorii cred într-o creştere puternică iminentă a inflaţiei. Preţurile de consum din Statele Unite au crescut cu numai 1% pe 12 luni până în iulie. Preţurile de pe pieţele de obligaţiuni, unde traderii pot efectiv paria pe nivelul viitor al inflaţiei, indică faptul că acesta va urca probabil.

Un argument pentru căutarea unei protecţii este că nu este nevoie decât de o depăşire a nivelului de 1,7% cu aproximativ un punct procentual pentru ca sistemul să sufere un şoc. „O inflaţie de 3% pe an îţi poate eroda averea cu jumătate în mai puţin de 25 de ani“, spune Nikhil Chandra, director de investiţii la Aviva Investors.

Sursa: Mediafax

  • Investitorii mizează pe bitcoin, aur şi whisky pentru a se pune la adăpost de inflaţie

    Încă de la criza financiară, o multitudine de investitori şi experţi avertizează că dobânzile apropiate de zero şi programul băncii centrale americane de achiziţii de obligaţiuni vor inunda economia cu dolari, vor creşte preţurile de consum şi crea bule de active care vor exploda, conform Ziarul Financiarul. Bloomberg Businessweek notează că, totuşi, inflaţia nu a

  • Mesajul unui tânăr către Oprișan: Veți ajunge la groapa de gunoi a istoriei

    Marian Oprișan, îmi permit să îți răspund ca de la bărbat la bărbat, căci eu nu „sunt mama mea”. În 2005 când tu îți construiai palatul din Bolotești, în orașul Bălan din sărăcăciosul județ Harghita, mina de cupru se pregătea să se închidă. Era singurul loc de muncă al locuitorilor. A rămas un oraș aproape

  • 5 motive să mănânci MURĂTURI

    Fermentarea este una dintre cele mai vechi tehnici de transformare și conservare a alimentelor și, spre binele și norocul nostru una din învățăturile transmise din generație în generație . Chiar și astăzi, în epoca vitezei și a agitației maxime, orice gospodină știe să pună murături. Indiferent că este vorba despre castraveți, varză, gogonele, principiul este simplu.

  • Se schimbă schimbarea! : Ludovic Orban despre începerea anului școlar

    Ludovic Orban , „cel mai de succes prim-ministru al României” din toată istoria acestei funcții, se sucește iarăși. După ce în repetate rânduri a declarat că se ia în calcul varianta începerii anului școlar la data de 1 octombrie , iată că astăzi, la Bistrița, a afirmat că nimeni nu s-a exprimat vreodată că vrea

  • Testul Babeş-Papanicolau salvează vieţi

    Controlul ginecologic și testul Babeș-Papanicolau sunt două dintre cele mai importante și eficiente investigații ginecologice de rutină, pe care orice femeie ar trebui să le facă anual. Ce este ,de fapt, acest test Babeș-Papanicolau? Este un test simplu, o metodă de screening prin care pot fi identificate cele mai timpurii schimbări de la nivelul colului