Casa Iorga din Saranda (Albania), un monument al nepăsării. Statul român nu a reușit până acum să recupereze casa și terenul pe care Regele Zogu I al Albaniei le-a donat istoricului român Nicolae Iorga, drept recunoştinţă pentru redactarea primei Istorii a Albaniei, publicată în 1919. Marele istoric Nicolae Iorga a donat apoi statului român 50% din suprafaţă şi astfel România a dobândit ieşire şi la Marea Mediterană, prin Marea Ionică. Iorga a cedat acel teren statului român, în 1934, cu condiţia de a se construi acolo o clădire care să servească drept institut de studii şi cercetări arheologice. În cadrul concesiunii a fost fondat în 1937 un astfel de institut, care a funcţionat între 1937 şi 1940, apoi din nou între 1942 şi 1944.
Deputatul AUR Boris Volosatîi a solicitat Ministerului de Externe să ofere informații cu privire la stadiul în care se află astăzi soluționarea chestiunii Casei Iorga. Acesta a făcut numeroase solicitări pe această temă în trecut, dar nu a reușit să obțină o dată precisă la care chestiune va fi rezolvată.
Astfel, pe 29 aprilie 2022, Volosatîi l-a interpelat pe ministrul de Externe de la acea vreme, iar în octombrie 2023 a revenit pe aceeași temă. La cea din urmă sesizare, a primit răspuns că:
„procesul de recuperare a terenului și clădirii Casa Iorga din Saranda va fi realizat într-un orizont de timp previzibil”, întrucât acest proces intrase într-o fază de finalizare a retrocedării imobilului Casa Iorga din Saranda și a terenului aferent către Statul Român, conform verdictului final al instanței albaneze din 9 iulie 2007”, iar astfel „în baza legii, și Casa Iorga va trebui trecută în registrele de cadastru, conform hotărârii judecătorești amintite”.
MAE specifica atunci că „în Republica Albania sunt în curs de adoptare și punere în aplicare noile prevederi ale Legii Cadastrului, care va impune înregistrarea corectă a tuturor proprietăților din Republica Albania, în funcție de titlurile de proprietate definitive și deciziile judecătorești”.
Luna acesta, Boris Volosatîi a reluat demersul și a solicitat MAE să transmită:
- Dacă, din februarie 2022 și până în prezent, autoritățile albaneze au adoptat și pus în aplicare un act normativ de expropriere a cetățeanului albanez care a devenit în 1992 posesor al Casei Iorga de la Saranda.
- În eventualitatea unui răspuns afirmativ la punctul precedent al întrebării parlamentare, vă rugăm să precizați denumirea actului normativ, numărul lui și data emiterii, precum și să ne prezentați o copie a acestui act normativ.
- Dacă statul român a intrat în posesia Casei Iorga de la Saranda și a terenului aferent, conform sentinței definitive a Tribunalului Județului Saranda din 9 iulie 2007, și dacă au fost sau nu emise titluri de proprietate pentru clădirea Institutului Român din Saranda și, respectiv, pentru teren aferent acesteia.
- În eventualitatea unui răspuns afirmativ la punctul precedent al întrebării parlamentare, vă rugăm să ne comunicați dacă imobilul Institutului Român din Saranda (Casa Iorga) și terenul aferent au fost trecute sau nu în registrele de cadastru din Albania ca proprietăți ale statului român, conform sentinței definitive a Tribunalului Județului Saranda din 9 iulie 2007.