Educația și viitorul generațiilor tinere nu sunt deloc importante pentru coaliția PSD-PNL-UDMR. Preocupați mai degrabă de rotativa guvernamentală, liderii PSD și PNL se întrec în declarații disprețuitoare la adresa profesorilor. Mesajul este cât se poate de clar: nu au bani pentru profesori.
Guvernul Ciucă respinge solicitările profesorilor privind creșterea salariilor din învățământ, deși un profesor debutant câștigă doar 2.400 de lei – un salariu extrem de mic pentru responsabilitatea pe care o are. Coaliția PSD-PNL-UDMR nu dorește nici măcar în cel de-al doisprezecelea ceas să redea demnitatea profesorilor și să pună punct subfinanțării educației. Ciucă și Ciolacu refuză să majoreze salariile profesorilor, pe motiv că nu sunt bani la bugetul de stat. Cu toate acestea, au existat suficiente fonduri pentru a majora salariilor primarilor, dar și pentru pensiile speciale.
Nicolae Ciucă: Nu sunt bani
Premierul Nicolae Ciucă, a declarat joi, la Cluj – Napoca, referitor la greva sindicaliştilor din sistem de învăţământ, că nu va promite ceva ce nu se poate realiza şi a făcut apel la înţelegere din partea profesorilor.
„Depinde de noi toţi şi depinde de a înţelege situaţia şi contextul în care ne aflăm. (…) Am avut un dialog deschis şi am fost de fiecare dată cât se poate de disponibil pentru ceea ce a însemnat prezentarea reală, onestă a ceea ce poate să ofere Guvernul în acest moment şi i-am rugat, de asemenea, şi îi rog în continuare, fac apel la profesorii noştri, la dascălii noştri, fac apel să înţeleagă, să nu ne împingă să facem aceleaşi greşeli care s-au făcut în aceşti 30 de ani, pentru că ne-am asumat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) să venim cu o nouă lege a salarizării”, a spus Nicolae Ciucă.
Premierul a spus că ţara are în continuare nevoie de stabilitate economică şi socială, pentru a se putea construi pe mai departe.
„Avem al treilea produs intern brut în Europa, inclusiv pe primul trimestru ne situăm pe locul al treilea este o situaţie pe care am gestionat-o cu toate problemele care au fost. (…) Le-am gestionat astfel încât România a fost printre ţările care a avut cea mai consolidată stabilitate şi cea mai consolidată creştere economică. Ne aflăm pe acelaşi trend. Dacă
şi profesorii noştri nu înţeleg că asta este realitatea şi avem nevoie în continuare de stabilitate, stabilitate politică, stabilitate în viaţa socială, în viaţa fiecăruia, fiecărei urbe, să putem să construim, atunci eu mai mult de atât nu am ce să fac”, a conchis Nicolae Ciucă.