Medicii stomatologi sunt luați în vizor de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală deoarece, potrivit unei declarații a conducerii instituției, 80% dintre medici nu își declară veniturile. Medicii stomatologi și organizațiile profesionale care îi reprezintă și-au exprimat nemulțumirea față de această declarație, a declarat Lilian Scripnic, deputat AUR, care a primit numeroase sesizări pe această temă. În acest context, Scripnic a solicitat clarificări cu privire la această declarație și a subliniat că majoritatea medicilor stomatologici își îndeplinesc datoria cu respect față de pacienți și față de legile statului român.
„Medicii stomatologi din România sunt nevoiți să facă fată unor condiții economice dificile: creşterea preturilor la echipamente, materiale şi consumabile, creşterea preţurilor la facturile de utilităti, precum şi intrarea pe piață a unor mari clinici mult mai puternice din punct de vedere financiar. Chiar şi în aceste condiții, asigurăm opinia publică şi instituțiile statului că fiecare medic stomatolog îşi face meseria cu onestitate atât fată de pacient, cât şi fată de legile statului român”, a precizat deputatul AUR în solicitarea transmisă către ANAF.
Conducerea Agenţiei Naționale de Administrare Fiscală a transmis că are toată disponibilitatea de a participa la o dezbatere pe tema prevenţiei evaziunii fiscale şi a soluțiilor de îmbunătățire a corectării taxelor în domeniu medical.
De asemenea, ANAF a punctat că, potrivit datelor colectate la nivelul anului 2021, un număr de 12.174 de contribuabili (persoane fizice autorizate – cabinet medical individual), care desfăşoară activităţi de asistenţă stomatotogică – cod CAEN 8623, au realizat un venit impozabil de 377.075.245 lei, rezultând o medie a venitului impozabil/contribuabil anual de 30.974 lei, respectiv o medie a venitului impozabil tunar/contribuabil de 2.581 lei.
Din cei 12.000 de contribuibili, un procent de 76% declară venituri impozabile sub nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară (27.600 lei), iar, dintre aceștia, un procent de 40% se află în care, fie au declarat pierdere fiscală, fie nu au depus Declarația unică pentru anul 2021.