Anul 2022 a fost dificil pentru majoritatea pacienților cu boli cronice – medicamentele au fost greu de găsit în spitale și farmacii. De altfel, anul trecut s-au înregistrat cele mai multe întârzieri în aprovizionarea cu medicamente din ultimii 7 ani, iar ministrul Alexandru Rafila a avertizat că situația s-ar putea agrava din cauza creșterii prețurilor la energie. Deputatul AUR George Badiu a cerut informații despre acțiunile pe care le va întreprinde Ministerul Sănătății pentru a se asigura că există stocuri suficiente de medicamente în spitale și farmacii.
Deputatul George Badiu a solicitat Ministerului Sănătății să acorde atenție sporită acestei probleme importante deoarece soluționarea crizei medicamentelor poate salva numeroase vieți și preveni suprasolicitarea spitalelor din România.
Ministerul Sănătății a transmis un răspuns în care a precizat că pacienții s-au confruntat cu aceste dificultăți deoarece pentru o parte din medicamente au fost retrase autorizațiile.
De asemenea, ministerul în cauză a adăugat că monitorizează în permanență „evoluţia stocurilor din Sistemul electronic de raportare (SER) precum şi rulajele raportate de către deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă (DAPP) distribuitorilor angro parteneri”. În ceea ce privește stocurile insuficiente de medicamente, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) s-a adresat reprezentanţilor legali ai deţinătorilor de autorizaţie de punere pe piaţă în vederea obţinerii de informaţii suplimentare referitoare la stocuri şi la calendarul livrărilor pentru perioada imediat următoare.
Potrivit sursei citate, ANMDMR a întreprins următoarele măsuri:
- respingerea notificărilor de livrări intracomunitare efectuate de către distribuitori, transmise către ANMDMR conform dispoziţiilor Ordinului ministrului sănătăţii nr. 269/2017 privind obligaţia de a asigura stocuri adecvate şi continue de medicamente pentru produsele cu DCI Amoxicillinum + Acidum Clavulanicum şi Cefuroximum;
- analizarea permanentă a stocurilor pe baza datelor oferite de Sistemul electronic de raportare (SER);
- analizarea permanentă a sesizărilor de lipsă a medicamentelor, transmise pe adresa lipsamedicamentganm.ro, pentru identificarea cauzelor punctuale şi a soluţiilor, în vederea asigurării accesului la tratament;
- comunicare continuă între ANMDMR, reprezentanţii legali ai DAPP şi ai distribuitorilor angro, precum şi verificarea respectării obligaţiei de serviciu public, aceea de a constitui stocuri asiguratoare.