Deputații AUR de Iași: Bugetul alocat Ministerului Educației este insuficient. Legea prevede că pentru educație se alocă minim 6% din PIB

Deși educația este unul dintre domeniile importante, în fiecare an pentru învățământul românesc sunt alocați cei mai puțini bani de la bugetul de stat. Și această situație se repetă de la an la an, deși multe școli din România își desfășoară activitatea în condiții care pun în pericol siguranța copiilor. Fără investiții în educație și cercetare, România nu se poate dezvolta și nici nu poate opri exodul tinerilor care pleacă peste hotare în căutarea unei vieți mai bune.

În presă au apărut informații potrivit cărora educația și cercetarea vor primi pentru anul 2023 un buget infim. Deputații AUR de Iași Mihail Albișteanu și Cristian Ivănuță consideră că un buget de doar 2,1% din PIB nu va acoperi lipsurile existente. Aceștia solicită ministrului Educației, Ligia Deca, să transmită dacă informația apărută în presă este corectă, iar în caz contrar să precizeze care este procentul din PIB alocat educației pentru anul acest.

Cei doi deputați precizează că Legea educaţiei naţionale nr.1/2011, cu modificările şi completările ulterioare prevede, în cadru articolului 8, dispoziția conform căreia „Pentru finanțarea educației naționale se alocă anual din bugetul de stat și din bugetele autorităților publice locale minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv. Suplimentar, unitățile și instituțiile de învăţământ pot obţine autonom venituri proprii. Pentru activitatea de cercetare științifică se alocă anual, de la bugetul de stat, minimum 1% din produsul intern brut al anului respectiv. Acest articol stabilește obligativitatea alocării a cel puţin 6% din PIB educaţiei, iar nu doar o probabilitate sau o opţiune, subliniază aceștia.