Iancu Rainea a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la tentativă la înșelăciune în formă continuată și fals în înscrisuri oficiale în formă continuată. Prin sentința din 25 august 2022 a Judecătoriei Constanța, bărbatul a fost achitat, faptele fiind prescrise. Sentința nu este definitivă. Bărbatul este acuzat că, având la dispoziție mai multe înscrisuri semnate şi ştampilate „în alb” cu ștampila Consiliului Local al Primăriei Deleni le-a completat cu date false, privind vechimea în muncă în cadrul I.A.S. Pietreni a mai multor persoane, iar ulterior le-a pus la dispoziția acestora cunoscând că urmează a fi folosite în fața funcționarilor din cadrul Casei Judeţene de Pensii Constanţa pentru obținerea nelegală a unor drepturi de pensie.
Potrivit probatoriului, inculpatul ar fi primit de la altă persoană, mai multe coli format A4 în alb care avea aplicate ştampilele falsificate şi semnăturile reprezentanţilor Primăriei Deleni pe care ulterior le-a completat cu date false privind vechimea în muncă şi drepturile salariale ale persoanelor pe care le-a ajutat. Astfel, inculpatul având la dispoziție mai multe înscrisuri semnate şi ştampilate „în alb” cu ștampila Consiliului Local al Primăriei Deleni le-a completat cu date false, privind vechimea în muncă în cadrul I.A.S. Pietreni a patru persoane, iar ulterior le-a pus la dispoziția acestora cunoscând că urmează a fi folosite în fața funcționarilor din cadrul Casei Judeţene de Pensii Constanţa pentru obținerea nelegală a unor drepturi de pensie. Ulterior, cele patru persoane au recunoscut că nu a desfășurat activitatea lucrativă în cadrul I.A.S. Pietreni cuprinsă în adeverințele falsificate, precizând că aceste acte au fost obținute de la Iancu Rainea, contra unor sume de bani sau alte bunuri.
A intervenit prescripția penală
Magistrații din cadrul Judecătoriei Constanța au constatat că pentru ambele fapte, comise în anul 2015, a intervenit prescripția răspunderii penale,