Încă la începutul anului deputatul AUR Lucian Pușcașu a solicitat premierului Nicolae Ciucă trimiterea unui Corp de control al Guvernului României să identifice persoanele vinovate pentru amplasarea gropii de gunoi în Pasul Mestecăniș și declanșarea dezastrului ecologic în cel mai frumos loc din Bucovina. De asemenea, Pușcașu a solicitat sistarea demersurilor de dare în folosință a gropii de gunoi din Pasul Mestecăniș până la finalizarea definitivă a dosarului penal. Până la ora actuală nici Guvernul și nici Ministerul Mediului nu și-au făcut datoria de a respinge acordarea autorizației integrate de mediu pentru groapa de gunoi din Pasul Mestecăniș. Deputatul AUR a primit doar câteva răspunsuri din care reiese faptul că acest depozit de deșeuri nu va afecta populația și mediul.
„Ținând cont de puternica opoziție a locuitorilor din zonă și nu numai, precum și de implicațiile negative asupra mediului și turismului, opinia generală este că mutarea acestuia într-o alta zonă și alocarea unei sume de aproximativ 7 milioane de euro pentru aceasta ar rezolva pe toate planurile acest proiect controversat. Locuitorii județului Suceava nu își doresc răspunsuri de genul că impactul negativ poate fi evitat, iar poluarea este puțin probabil să se întâmple. Condiția celor 1000 de metri față de o zonă de agreement de talia celei din Pasul Mestecăniș, a unei ferme de animale și a unui canton silvic sunt suficiente pentru aplicarea legii și respingerea acordării autorizației integrate de mediu”, a declarat deputatul AUR Lucian Pușcașu.
La începutul anului a fost desfășurată o dezbatere publică la Vatra Dornei, iar numeroși locuitori din zonă, precum și asociațiile civice care sunt împotriva acestui proiect au adus dovezi concrete prin care demonstrau că distanțele dintre depozit şi locuințele din zonă nu respectă reglementările legale. De asemenea, ei au spus că tot în cadrul aceleiași dezbaterii publice, specialiștii care s-au ocupat de elaborarea proiectului nu au putut aduce argumente viabile pentru intervenția în urma unei posibile alunecări de teren în zonă.
Raportul la studiul de evaluare a impactului asupra mediului, realizat în decembrie 2010, evidențiază câteva aspecte deosebit de importante între care pericolul real al expunerii la substanțele toxice, unele cu efect cancerigen, a populației aflată în vecinătatea depozitului de deșeuri sau care va circula prin vecinătatea acesteia. În studiu se arată că riscul la inhalarea cumulativă a 11 chimicale cunoscute sau suspectate a fi cancerigene persistă.