Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș atenționează că, din 21 iulie, în Timișoara și în județ, vor fi temperaturi ridicate extreme ce vor duce la un disconfort termic accentuat.
Având în vedere prevederile legii 319/2006, privind securitatea în muncă, și ale OUG nr.99/2000, privind masurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă, angajatorii trebuie să ia toate măsurile prevăzute pentru asigurarea condiţiilor de microclimat la locul de muncă în limitele prevăzute de legislație – atrage atenția ITM Timiș.
Prin temperaturi ridicate extreme se înțeleg temperaturile exterioare ale aerului, care depăşesc +37°C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel.
Administrația Națională de Meteorologie ( C.M.R. Banat-Crişana) are obligativitatea de a comunica zonele în care temperatura, respectiv indicele tempertură-umiditate atinge pragurile valorice menționate, precum și zonele pentru care se prognozează atingerea sau depășirea acestor praguri.
Măsurile pentru asigurarea condiţiilor de microclimat la locul de muncă vor fi stabilite de angajator, împreună cu reprezentanţii sindicatelor sau, după caz, cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor. În unităţile în care funcţionează comitetele de securitate şi sănătate în muncă măsurile vor fi stabilite de acestea.
Pentru asigurarea condiţiilor de microclimat la locul de muncă în instituţii şi în unităţi finanţate din fonduri bugetare şi extrabugetare măsurile vor fi stabilite de ordonatorii de credite, respectiv de conducătorii instituţiilor.
În perioadele cu temperaturi ridicate extreme, în sensul art.1, din O.U.G. nr.99/2000 angajatorii trebuie sa asigure următoarele măsuri minimale:
- Pentru ameliorarea condițiilor de muncă : reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice; asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă; alternarea efortului dinamic cu cel static; alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.