Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani, un superb monument arhitectonic vechi de un secol, a ajuns o ruină după ce autorităţile nu au reuşit, nici după zece ani şi două finanţări europene, să-l reabiliteze. Deputatul AUR Radu Grădinaru intervine în cazul teatrului „Mihai Eminescu” și se adresează către Ministerul Culturii și Finanțelor pentru a lua atitudine în proiectul de restaurare a monumentului istoric. Totodată, deputatul AUR ia apărarea actorilor, care sunt nevoiți să joace în alte săli de spectacol lipsite de dotări, iar siguranța lor este pusă în pericol.
”Deciziile din ultimii ani au adus teatrul din Botoșani în stadiu de moarte clinică. De 8 ani de zile incompetența celor două partide, PNL și PSD, care au condus Botoșaniul și care „întâmplător” se află astăzi împreună la guvernare, se oglindește în clădirea teatrului care zace în mijlocul municipiului nostru”, a declarat deputatul AUR Radu Grădinaru.
Teatrul „Mihai Eminescu” din municipiul Botoşani este una dintre cele mai frumoase clădiri culturale de patrimoniu din România şi are o vechime de o sută de ani. A fost construit în stil eclectic francez cu meşteri din străinătate, din banii comunităţii de la acea vreme, o adevărată bijuterie situată chiar în centrul oraşului.
Povestea fondurilor europene pierdute din cauza primarilor Municipiului Botoșani
În anul 2013, Primăria municipiului Botoşani a câştigat o finanţare europeană de cinci milioane de euro pentru reabilitarea teatrului, iar un an mai târziu lucrările au început în forţă. După numai două luni, constructorul a descoperit că, de fapt, existau mari probleme ale structurii de rezistenţă, lucruri care nu se regăseau în proiect. Edilul de la acea vreme, Ovidiu Portariuc, a aruncat vina pe fosta administraţie şi pe proiectanţi. Lucrurile nu s-au rezolvat, au bătut pasul pe loc, astfel că finanţarea europeană a fost pierdută.
În 2016, noul primar Cătălin Flutur a găsit o nouă finanţare europeană pentru teatru, însă lucrurile s-au împotmolit şi de această dată. A durat patru ani refacerea proiectului tehnic şi reactualizarea preţurilor, fiind refăcută structura de rezistenţă. În 2020, Cosmin Andrei, al treilea primar care încearcă să rezolve problema teatrului, încă nu a reuşit acest lucru, întrucât după doi ani clădirea este tot o ruină. Mai mult, a fost ratată deja o licitaţie pentru găsirea unui nou constructor, iar termenul final al lucrărilor, sfârşitul anului 2023, se apropie şi după acea dată este ratată şi ultima finanţare.
Între timp, din cauza problemelor apărute, costurile au crescut de la cinci milioane de euro la 11 milioane de euro, iar primăria trebuie să suporte peste şase milioane de euro cofinanţare. Între timp, actorii teatrului repetă într-o casă de cultură, un spaţiu impropriu atât pentru artişti, cât şi pentru spectatori.