Prețurile la gaz, energie și combustibili s-au dublat în ultimul an. Acest lucru a produs efecte în serie ajungându-se la creștere costurilor de producție sau de import. Produsele sunt astăzi mai scumpe decât cele de acum un an.
În cazul a 80% dintre români peste 80% din cheltuieli se duc pe plata utilităților, ratelor și a vieții de zi cu zi. După ce vin facturile pentru rate, gaz, căldură curent nu prea mai rămâne nimic.
Bătrânii și copiii sunt cei mai afectați. Practic veniturile lor reale s-au înjumătățit. Peste un milion de pensionari au venituri mai mici de 1.000 de lei pe lună, adică aproximativ 200 de euro. Bătrânii țării nu mai au bani de pâine, nu mai au bani de medicamente, de multe ori sunt condamnați la moarte.
Astăzi uleiul, zahărul și pâine sunt de două ori mai scumpe.
Statul încasează mai mulți bani din aceste creștere de prețuri. Dacă sunt prețuri mai mari atunci avem impozite mai mari, deci mai mulți bani la bugetul de stat. Acolo se estimează că vor ajunge bani mai mulți, cu circa 20 de miliarde de euro mai mult. Din acești bani guvernul a alocat doar 3 miliarde de euro pentru compensare costurilor sociale și economice.