Paștele Catolic 2022. După doi ani, slujba de Înviere s-a desfășurat fără restricții. Papa a spus în ucraineană „Hristos a înviat!”

Peste un milion și jumătate de români, alături de alți peste un miliard de credincioși catolici și protestanți din întreaga lume, sărbătoresc la 17 aprilie Învierea Domnului. Este prima sărbătoare pascală care se desfășoară fără restricții, după ce în precedenții doi ani, ceremoniile religioase au fost restrânse, din cauza pandemiei. Din păcate, în acest an, sărbătoarea este umbrită de durerea adusă de războiul din Ucraina, iar gândurile și rugăciunile credincioșilor se îndreaptă către pace, speranță și lumină.

Paștele pe care îl celebrează duminică credincioșii romano-catolici, reformați, unitarieni și evanghelici va fi urmat, duminica viitoare, de sărbătoarea similară a creștinilor ortodocși.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, credincioșii romano-catolici și reformați iau parte la celebrarea solemnă a Vigiliei Pascale, care exprimă trecerea de la moarte şi păcat la viaţa nouă.

Paște 2022. Papa Francisc a participat la slujba din Bazilica San Pietro, dar nu a condus-o Foto: Profimedia Images

Fostul primar răpit de la Melitopol și trei parlamentari ucraineni, alături de Papă

La Vatican, slujba de Înviere a început sâmbătă seara fără niciun fel de restricții, după doi ani de pandemie, dar cu umbra războiului în sufletele credincioșilor. Papa Francisc a vorbit despre „ororile, întunericul și cruzimea războiului”, în timp ce alături i-au stat primarul orașului ucrainean Melitopol, Ivan Fedorov (care fusese răpit de forțele ruse, dar ulterior a reușit să fie eliberat), și trei parlamentari ucraineni.

Vatican Pope Easter De la stânga la dreapta, parlamentarii ucraineni Olena Homenko, Maria Mezențeva, primarul din Melitopol Ivan Fedorov și parlamentarul Rustem Umerov, au fost prezenți la slujba de Înviere din Bazilica San Pietro Foto: Profimedia Images

În timpul discursului său, Suveranul Pontif a invocat „gesturi de pace în aceste zile marcate de oroarea războiului” și a remarcat că,

 » sursa: www.digi24.ro