Pe 23 august 1939 URSS și Germania semnau un pact de neagresiune. Acest pact avea și o anexă secretă care prevedea anexarea de teritorii care aparțineau României.
În septembrie avea să înceapă al doilea război mondial prin invadarea Poloniei. Un an mai târziu regatul României avea să primească un ultimatum de retragere a administrației românești din Basarabia și Nordul Bucovinei.
La acel moment din URSS făcea parte și Ucraina, teritoriu ce trecuse în perioada interbelică printr-o foamete cruntă produsă de regimul sovietic.
Regele Carol al II-lea avea să cedeze acele teritorii fără a se lupta pentru ele. Românii nu au știut de retragere decât atunci când ea se implimenta haotic. Ulterior regele a fost alungat, însă țara a rămas ruptă iar el a trăit fericit și în bogăție mulți ani.
La finalul războiului Basarabia a devenit Republica Moldova iar Nordul Bucovinei și Sudul Basarabiei au ajuns ale Ucrainei.
După căderea URSS populația românească din Ucraina era de aproximativ 500.000 de etnici. În perioada sovietică asimilarea etnică a fost redusă, însă după 1989 Ucraina a dus o politică dură de asimilare, dar am putea spune chiar Anihilare.
Cuvântul pare dur,