Autoritățile separatiste de la Tiraspol au anunțat vineri că nu sunt de acord cu cererea Republicii Moldova de aderare la UE și au cerut recunoașterea independenței Transnistriei.
Departamentul de Externe de la Tiraspol cere Republicii Moldova, într-o declaraţie, „rezolvarea definitivă” a conflictului transnistrean şi semnarea unui acord-interstatal între Chişinău şi Tiraspol.
„Considerăm depunerea de către conducerea Republicii Moldova a unei cereri de aderare la Uniunea Europeană ca o decizie geopolitică care duce la schimbarea graniţelor internaţionale şi a sferelor de influenţă în spaţiul regional şi la schimbarea radicală a circumstanţelor reglementării definitive a Relaţiile moldo-transnistrene”, se menţionează în declaraţia emisă de Tiraspol şi citată de replicamedia.md. Totodată, critică depunerea de către R. Moldova a cererii oficiale de aderare la UE.
„Între timp, depunerea de către Republica Moldova a unei cereri de aderare la UE în contextul unui conflict de lungă durată nerezolvat între regiunea transnistreană şi Moldova, fără a ţine cont de opinia şi în afara cadrului consultărilor cu partea transnistreană, în timp ce ignorarea completă a discuţiei acestei probleme în formatele de negociere existente, inclusiv platforma internaţională a „Conferinţei Permanente…”, pune capăt procesului de soluţionare, care necesită formalizare juridică internaţională urgentă”, se mai menţionează în declaraţie.
„În noile circumstanţe actuale, inclusiv cele create de acţiunile conducerii moldoveneşti, solicităm părţii moldoveneşti să demareze un dialog cu Transnistria în scopul unei reglementări civilizate definitive a relaţiilor bazate pe existenţa paşnică, de bună vecinătate a două state independente prin semnarea unui acord interstatal cuprinzător”, afirmă Tiraspolul, conform News.ro.
Totodată, regimul de la Tiraspol face apel la Naţiunile Unite, la OSCE, la mediatori şi observatori în procesul de negociere, la comunitatea internaţională în ansamblu „cu cererea de a recunoaşte Transnistria care există de mai bine de 30 de ani”, iar Republica Moldova „să asigure respectarea dreptului poporului nistrean la autodeterminare şi să stabilească relaţii diplomatice cu Transnistria”.