Bulgaria: Ministrul apărării a apărut la un protest anti-NATO, organizat în sprijinul său – 60m.ro

Distribuie acest articol!

Ministrul bulgar al apărării și fost prim-ministru interimar Stefan Ianev a dat mâna cu participanții la un protest anti-NATO desfășurat în centrul Sofiei. Potrivit comunicatului organizatorilor, protestul a avut loc în sprijinul ministrului, în seara zilei de 4 ianuarie 2022, și au participat aproximativ 40 de persoane, deși dintr-un filmuleț al evenimentului apar aproximativ 20 de persoane.

Pe bannerele acestora pot fi citite mesaje similare „Niciodată împotriva Rusiei!”, „Îl susținem pe ministrul apărării”, „Bulgaria – o zonă a păcii” și „Da – păcii, nu – războiului!”. Rumen Decev a ținut un discurs în care a arătat că el consideră că Ianev, prin poziția sa împotriva desfășurării acum a unei prezențe aliate consolidate în Bulgaria, a dat dovadă de curaj și de simț al responsabilității, exprimând nu păreri personale, ci atitudinea și gândurile unei mari părți a poporului bulgar. Întregul spectru politic bulgar trebuie transformat, a adăugat oratorul.

Ianev a apărut după încheierea discursurilor (conform organizatorilor – la aproximativ o jumătate de oră de la începerea adunării) și nu este clar dacă a trecut prin întâmplare pe acolo (Ministerul Apărării este în apropiere) sau a ieșit special să se întâlnească cu oamenii. La un moment dat, se pare că i se oferă microfonul pentru a vorbi, dar el refuză.

Cei prezenți l-au întâmpinat cu aplauze puternice și cu promisiuni de sprijin deplin pentru el personal. Ministrul a spus doar că „cuvântul cheie este interesul național – asta căutăm, asta păstrăm, așa că fiți siguri că vom face ce e necesar”.

Rumen Decev s-a prezentat drept politolog și jurnalist, fost profesor de științe politice (inclusiv la Academia Militară), invitat frecvent al canalelor TV „Scat” și „Evrocom” și cofondator sau coordonator al câtorva cluburi și mișcări.

Potrivit acestuia, lumea este condusă de o oligarhie financiară, „concesiunea pentru aurul din Bulgaria costă cel puțin 20 de miliarde de leva pe an”, iar Kiril Petkov, în al cărui guvern lucrează ministrul Ianev și Asen Vasilev, „sunt marionete absolute, nu vor susține niciun interes național, dar se vor lupta cu toate forțele pentru a îndeplini sarcinile care le-au fost încredințate”.

Videoclipul a fost publicat pe site-ul mișcării, pe care Decev susține că o conduce în acest moment, dar acesta nu conține nicio informație din categoria „Despre noi”, ori orice altă informație despre organizație.

Articolele pe acest site încep din data de 3 iunie 2020, cu aproximativ o lună înainte de izbucnirea protestelor împotriva guvernului lui Boiko Borisov și a procurorului-general Ivan Gheșev. Apelul privind renașterea Bulgariei publicat acolo se încheie astfel: „21. Cooperare cu președintele Rumen Radev pentru realizarea tuturor punctelor din programul nostru”.

Președintele bulgar despre trupele NATO: Nimeni nu a cerut încă nimic Bulgarieii

„Nimeni nu a cerut nimic de la Bulgaria și orice speculație este inutilă. Nu avem nicio evoluție și escaladare a acestei crize (în Ucraina – n.red.)”. Cu aceste cuvinte, președintele Rumen Radev a comentat informațiile apărute despre intențiile NATO de a solicita o creștere a prezenței sale militare în Bulgaria, din cauza concentrării de trupe rusești la granița cu Ucraina. Pentru Radev, criza din regiune poate fi rezolvată doar prin negocieri și dialog, nu prin amenințări și concentrare suplimentară de arme.

La rândul său, ministrul bulgar al apărării, Stefan Ianev, care a comentat deja în calitate personală că nimic nu impune o astfel de mișcare în acest moment și a fost criticat de premierul Kiril Petkov, a spus că nu există nicio neconcordanță între poziția sa și cea a premierului. „Ceea ce spun eu, a spus și premierul, dar cu alte cuvinte, desigur”, a adăugat el.

Potrivit lui Ianev, în acest caz apare încă o dată problema fundamentală că atunci când se vorbește despre comunicarea cu NATO sau UE, se impune opinia că aceasta este o „formă pasiv-activă”. „Participăm în mod egal la luarea tuturor deciziilor. Sugestia că cineva ne spune ce să facem și noi executăm nu este adevărată”, a mai spus ministrul apărării.

El a explicat că nu e necesar ca oamenii să-și facă griji că ceva se întâmplă în afara controlului guvernului bulgar și că deciziile importante sunt luate de alții din afara Bulgariei. „Am explicat de mai multe ori – participăm la luarea tuturor deciziilor importante în NATO și atunci când se decide ceva (despre trupele NATO – n.red.), îi vom informa pe cetățenii bulgari, prezentând și argumentele noastre. Nu există nicio decizie a guvernului bulgar, iar declarația mea este o părere personală ca ministru al apărării”, a mai spus Stefan Ianev.


Distribuie acest articol!