Italienii de la Beltrame vor să preia COS Târgoviște – 60m.ro

Distribuie acest articol!

Grupul italian Beltrame, unul dintre cei mai mari producători de bare din oțel și oțeluri speciale din Europa, dorește să investească 500 milioane de euro la Combinatul de Oțeluri Speciale de la Târgoviște în cadrul planului de repunere pe picioare a uneia dintre cele mai importante platforme industriale din țară.

În plus, italienii vor să construiască o oțelărie nouă. În data de 5 ianuarie, este prevăzută ceremonia pentru semnarea contractului pentru achiziția activelor funcționale de la Târgoviște, după care italienii au de gând să reia activitatea de producere de oțel beton. La începutul acestei luni, reprezentanții Beltrame au prezentat autorităților din Târgoviște precum și oficialilor din partea Prefecturii planul de dezvoltare.

”Este vorba despre o investiție de 500 milioane de euro, care se compune din modernizarea actualelor facilități de producție, plus o oțelărie nouă, de 300 milioane de euro. Aceasta a fost discuția pe care am avut-o cu unul dintre investitori, nu cu vreun reprezentant. Sper să se concretizeze”, a declarat primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan, citat de Vocea Dâmboviței.

Oficialii de la Beltrame au anunțat în iulie că au în plan construirea de la zero a unei fabrici de oțel-beton și sârmă laminată în România, investiție estimată la 300 milioane euro care include și ridicarea unui parc fotovoltaic cu putere instalată de 100 MW. Achiziția COS Târgoviște s-a riducat la 38,3 milioane de euro plus TVA, fiind apronată de creditorii societății. Combinatul se află de opt ani în insolvență. Activul funcțional industrial „Producere oțel de construcții” al COS Târgoviște a fost evaluat, în documentele prezentate de administratorii judiciar și special, la 301,83 milioane lei. Din această sumă ar urma să se scadă obligațiile de mediu, estimate la aproape 28 milioane lei, precum și TVA datorată de 57, 3 sau 32,4 milioane lei (în funcție de statutul entității care ar prelua activul, neimpozabilă sau impozabilă), rezultând suma de 216,55 sau 241,42 milioane lei. Compania s-a aflat în portofoliul grupului rus Mechel și este controlată în prezent de către offshore-ul cipriot Mazur Investments Ltd., cu peste 86% din acțiuni. Administrator special al combinatului este rusul Oleg Shvedakov, conform Profit.ro.

Beltrame este deja prezent pe piața siderurgică din România, deținând combinatul Donalam Călărași, specializat în producția de bare de oțel laminate la cald și oțeluri speciale, cu utilizări în diverse industrii, de la petrol și gaze, auto, echipamente mecanice mari și hidraulice, la mașini și echipamente agricole.

Înființat în 1896, AFV Beltrame Group este în prezent unul dintre cei mai mari producători de bare din oțel și oțeluri speciale din Europa. Grupul deține șase fabrici în Italia, Franța, Elveția și România, cu un total de peste 2.000 de angajați, peste 2 milioane de tone vândute anual și activități comerciale în peste 40 de țări.


Distribuie acest articol!