Distribuie acest articol!
Proiectul de lege care prevede folosirea certificatului verde pentru accesul la locul de muncă aşteaptă să fie dezbătut în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional. Documentul, blocat în comisiile de specialitate de la finalul lunii octombrie, după ce a fost respins de Senat, a suferit mai multe modificări. AUR este singura formațiune parlamentară care se opune introducerii certificatului verde obligatoriu la locul de muncă. Liderii AUR au anunțat că vor face toate demersurile pentru a bloca această lege abuzivă și vor vota împotrivă la Camera Deputaților, la fel cum au procedat și senatorii AUR.
Faţă de forma redactată de iniţiatori, parlamentari ai PNL şi UDMR, şi care prevedea folosirea certificatului de personalul medical, dar şi al unor instituţii implicate în acţiunile de stopare a pandemiei, documentul a suferit foarte multe modificări în parcursul legislativ. Senatorii au extins aplicabilitatea pentru toţi salariaţii de la stat şi privat. În plus, pentru cei care refuză vaccinarea au introdus obligaţia testării periodice din banii proprii, iar, în final, dacă imunizarea nu este acceptată, angajatorul poate aplica sancţiunea desfacerii contractului de muncă.
La Camera Deputaţilor au fost despuse noi amendamente. PSD a cerut ca testele să fie plătite de stat pentru bugetari pentru o perioadă de 60 de zile. Liberalii au spus că măsura este discriminatorie pentru mediul privat. Deputaţii USR au propus ca documentul să fie folosit inclusiv de parlamentari pentru accesul la lucrările din plen şi comisii.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat că se impune reluarea discuţiilor pentru adoptarea certificatului verde. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, consideră că documentul trebuie să includă toate cele trei alternative decise în legislativul UE: vaccinare, trecere prin boală sau testare, iar certificatul să fie folosit în funcţie de incidenţa pandemiei
Distribuie acest articol!