Cum era viața într-o așezare de acum 9.000 de ani – Un loc cu sute de case, dar fără străzi sau ferestre și cu morții îngropați sub podea

Unul dintre cele mai uimitoare locuri din lume se află în Anatolia și se numește Catal Huyuk. Era una dintre așezările cele mai mari din lume acum 8.000 – 9.000 de ani, deși nu existau străzi și sute de case erau îngrămădite și ieșirea se făcea prin acoperiș. Mai jos puteți citi despre cum era viața în această uimitoare așezare, ce mâncau oamenii, ce preocupări spirituale aveau și ce obiceiuri pe care noi le-am considera morbide în ziua de azi.

Informația pe scurt:

  • Acum peste 8.000 de ani se estimează că populația lumii era undeva între 5 și 10 milioane de oameni. O așezare cu 8.000 de oameni era pe atunci ceva excepțional, într-o vreme când un sătuc cu câteva zeci de case nu era deloc de neglijat.
  • Catal Huyuk (Catalhoyuk) din Turcia este una dintre cele mai vechi așezări permanente din lume și este uimitor faptul că atât de multe lucruri s-au păstrat. S-au descoperit 16 straturi de locuire datând între 7.400 și 6.000 î Hr.
  • Era un loc cu totul diferit de orașele actuale: existau sute de case îngrămădite care nu erau separate de alei sau alt fel de drumuri, iar intrarea se făcea…printr-o gaură în acoperiș. Camera principală nu avea fereastră, ci conținea cuptorul, câteva mici platforme și scara către acoperiș.
  • Ce se mânca în Catal Huyuk? Carne de capră, oaie și porc, dar și feluri de mâncare făcute cu grâu, orz și mazăre. Se vânau cerbi, mistreți și măgari sălbatici și se strângea fânul și ghinda.
  • La Catal Huyuk nu exista, se pare, o clasă dominantă sau o structură politică centralizată. Casele rectangulare erau cam la fel și nu au fost găsite dovezi despre existența unor spații publice mari.

 » sursa: hotnews.ro