Distribuie acest articol!
OMV Petrom a înregistrat vânzări de 6,9 miliarde lei în trimestrul al treilea al anului, în creștere cu 36% față de aceeași perioadă din anul trecut. Compania a avut un profit net de aproape un miliard de lei în același interval. De la începutul anului și până în prezent, compania a realizat un profit net de peste 1,67 miliarde lei, dublu față de perioada similară a anului trecut, când rezultatul net se ridica la 826 milioane lei.
Potrivit companiei în România, cererea pentru produsele Petrom a revenit, în general, la nivelurile pre-COVID. Rezultatul din exploatare, excluzând elementele speciale a fost de 1,3 miliarde lei, mai mare cu 135%, revenind la nivelul de dinainte de criză. Iar profitul net atribuibil acționarilor OMV Petrom s-a ridicat la un aproape un miliard de lei, în creștere cu 112%.
Rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale a fost de 442 milioane de lei, față de minus 46 milioane de lei în T3/20, în principal datorită prețului mai mare al țițeiului. Producția a scăzut cu 13,1%, în principal din cauza vânzării activelor de producție din Kazahstan în T2/21, a declinului natural accentuat din principalele zăcăminte, precum și a activităților operaționale de mentenanță.
Costul de producție a crescut cu 17%, la 13,2 USD/bep, reflectând în principal scăderea producției disponibile pentru vânzare Downstream Oil.
Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost de 781 milioane de lei, cu 109% mai mare, reflectând marjele de rafinare foarte bune și redresarea cererii. Indicatorul marja de rafinare OMV Petrom s-a cifrat la valoarea de 7,19 USD/bbl, în creștere de la 0,94 USD/bbl în T3/20, susținut de diferențialele mai mari pentru produse, atât pentru benzină, cât și pentru distilatele medii.
Rafinăria Petrom a fost utilizată în proporție de 100%, comparativ cu 86% în T3/20, semnificativ peste media europeană. Volumele vânzărilor cu amănuntul mai mari cu 10%, reflectă cererea solidă de carburanți în piață.
La gaz, rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale a fost de 95 milioane de lei, cu 50% mai scăzut față de T3/20, afectat semnificativ de rezultatul contractelor forward de energie electrică într-un mediu cu prețuri în creștere. De asemenea, volumele de vânzări de gaze naturale au fost cu 9% mai mici, ca urmare a scăderii producției proprii și a unei cereri mai slabe.
În fine, producția netă de energie electrică s-a cifrat la 1,37 TWh, în creștere cu 5% și asigurând 10% din producția de electricitate a României.
În fine, în T3 2021, OMV Petrom a efectuat prima livrare de gaz natural lichefiat (GNL) – un nou pas în extinderea ofertei de produse pentru transport cu emisii scăzute, și a fost inclusă în indicii FTSE Russell începând cu 20 septembrie.
Distribuie acest articol!