Distribuie acest articol!
Fostul ministru al Muncii Violeta Alexandru a tras un semnal de alarmă, joi, după ce presa a dezvăluit că o firmă din Maramureş, care în ultimii 10 ani a avut unul sau zero angajaţi şi printre acţionarii căreia se regăsesc mai mulţi membri PNL, a câştigat în octombrie, în doar 10 zile, nu mai puţin de 15 contracte în valoare de 1,4 milioane de lei.
„După ce a fost aprobat Programul Anghel Saligny în Guvern, văd că încep să apară în SICAP contractele de consultanţă pe la primării. Vede şi presa. În acest context, am remarcat şi articolul de mai jos. Grav. Ca semnal, căci amănunte nu ştiu. Să nu pară că, după recentele schimbări de la vârful partidului şi când ţara nu mai ştie de ce problemă să se ocupe mai urgent, noi avem cu totul alte interese decât cele ale oamenilor şi ale comunităţilor. Ar fi păcat de PNL. Când pierzi încrederea oamenilor, când apare suspiciunea că te ocupi de propriile interese, foarte greu îţi revii. Îmi doresc ca PNL Maramureş cu care se face legătura (sper şi am încredere că se face în mod nejustificat) să clarifice aceste lucruri ca să nu planeze nicio suspiciune. Nu avem voie să avem nicio breşă, dar absolut nicio breşă în cheltuirea corectă a banilor publici, în general, şi a celor din Programul A. Saligny, în particular”, a declarat Violeta Alexandru.
Fosta şefă a PNL Bucureşti a avertizat că românii îi vor penaliza foarte rău pe liberali dacă văd că, în loc să aloce resursele publice în combaterea pandemiei şi nu numai, ei se ţin de adus bani pentru firme de consultanţă.
„Recent, despre PNL s-a spus că ar încerca să profite financiar de pe urma alocărilor de bani publici – A. Saligny, fondul de rezervă. Nu merită membrii PNL să tragă de pe urma unor asemenea acuzaţii grave. Sunt convinsă că avem cum să clarificăm şi acest lucru trebuie să fie făcut urgent”, a adăugat Violeta Alexandru.
Fostul ministru al Muncii a precizat că, personal, nu înţelege de ce este nevoie de firme de consultanţă ca să încarci efectiv un proiect Anghel Saligny, de genul menţionat mai jos, într-o aplicaţie a Ministerului Dezvoltării:
• alimentare cu apă şi staţii de tratate apă
• canalizare şi staţii de epurare a apelor uzate
• drumuri publice
• podeţe, poduri, pasaje
• sisteme de distribuţie a gazelor naturale
„Ce e de consultat? Sunt nişte proiecte foarte concrete. Staţia de epurare e la fel oriunde se face, un sistem de distribuţie gaze sau o modernizare de tronson de drum e cam la fel, oriunde se face proiectul. La nevoie se apelează punctual la CJ. Sigur că dacă întrebi consultanţii, nu s-ar putea fără. Nu, nu am nimic cu activitatea firmelor de consultanţă dar, în genul acestea de proiecte concrete, aşa cum sunt cele finanţate din Programul A. Saligny (când se vor finanţa!), nu văd de ce ar interveni o firmă de consultanţă. Probabil, ca să ţină de mână funcţionarul din primărie pentru a încărca proiectul în formularul disponibil în aplicaţia MDLPA. Accesarea finanţărilor pentru acest gen de proiecte trebuie să fie o chestiune simplă şi cu o durată de câteva zile. Totul automat”, a adăugat Violeta Alexandru.
Reamintim că, potrivit eMaramures.ro, o firmă din Maramureş, care în ultimii 10 ani a avut unul sau zero angajaţi şi printre acţionarii căreia se regăsesc mai mulţi membri PNL, a câştigat în octombrie, în doar 10 zile, nu mai puţin de 15 contracte în valoare de 1,4 milioane de lei.
Firma în cauză, Nordexpert Consulting SRL, care a raportat în fiecare an „zero angajaţi şi zero activitate”, ar fi obţinut contractele direct, fără „licitaţie”, prin programul naţional de investiţii „Anghel Saligny”.
Distribuie acest articol!