Distribuie acest articol!
Rămânerea în urmă a României în procesul vaccinării ar putea avea drept consecință o marginalizare pe termen lung în cadrul Uniunii Europene. Mesajul transmis ieri de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, trebuie luat foarte în serios de către decidenții români, afirmă Ovidiu Nahoi la Radio France Internaționale.
Înapoi la perioada vizelor?
Până acolo încât nu este exclus ca aceasta să se traducă în măsuri restrictive, care să ne amintească de perioada de dinainte de anul 2002, când, pentru o vizită în occident, românii erau nevoiți să recurgă la numeroase formalități, mâncătoare de timp și, în esență, umilitoare.
Cel care mi-a atras atenția asupra acestui risc este Dan Luca, vicepreședinte al rețelei Euractiv. Este un expert în probleme europene foarte bine conectat la dezbaterile din Bruxelles, invitat în emisiunea Decriptaj, difuzată joi seara de la ora 19.15:
”Ursula von der Leyen deja a spus că vom ajuta și alte regiuni, din Africa. Deci noi riscăm să intrăm în zona țărilor africane, nici măcar la o periferie europeană. Și dacă vom fi marcați de la 1 ianuarie cu o bulină roșie, pentru 12 luni, ca țară care nu a atins 40% vaccinare, vor fi implicații.Dânsa a spus: Să nu avem o pandemie a nevaccinaților! Trebuie să știm că se va întâmpla ceva pe segmentul acesta și până la sfârșitul anului. Și nu vrem să ajungem la acele vize pe care le-am avut înainte de 2002 – chiar dacă ești vaccinat, pentru că vii din România trebuie să completezi tot felul de formulare birocratice sau chiar mai mult. Trebuie să privim cu toată seriozitatea acest aspect, pentru că la Bruxelles se pune un foarte mare accent pe acest dosar al vaccinării”, a spus Dan Luca.
Distribuie acest articol!