În Parlamanetul României, contrar Constituției, se supun la vot situații diferite, care nu ar fi trebuit să fie în același timp pe aceeași propunere legislativă. Situația a fost prezentată de deputata AUR, Dumitrina Mitrea, în plenul legislativului. Mitrea susține că astfel de proiecte legislative sunt frecvente pe ordinea de zi, prin care inițiatorul are un subiect principal, social și emoțional, pe care un partid nu are cum să nu îl voteze, iar în plan secund se află, de fapt, ceea ce îl interesează pe inițiator.
Speța indicată de deputata AUR se referă la o propunere care se supune la vot, compusă din două părți: o corectare a unei încălcări a drepturilor persoanelor cu handicap și scăderea capitalului social al administratorilor de fonduri de pensii private, de la 5 milioane la 4 milioane, corelat cu investițiile acestor fonduri în proiecte de infrastructură.
”Ce legătură are încălcarea drepturilor persoanelor cu handicap cu scăderea capitalului social al unei instituții? Un administrator de fonduri de pensii private, dacă are 4 milioane de euro să depună capital sociale, are și 5 milioane de euro, iar eu ca cetățean care investesc în aceste fonduri administrate privat, vreau să am garanția că acel administrator îmi va oferi investiția corectă. Astfel, ne trezim, creând o paradigmă și vom tot scădea aceste capitaluri sociale până vom ajunge să avem un administrator de fonduri de pensii care să administreze la taraba din colț, având un capital social de 200 de lei. Apelez la maturitatea politică a celor care inițiază aceste legi și să vedem proiecte legislative din partea tuturor inițiatorilor care să aibă legătură între subiectele pe care le prezintă. Să facem propuneri legislative care să aibă subiecte separate ca să vi le putem vota. Să repectăm Constituția țării și să supunem la vot moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu”, a declarat deputata Mitrea.