Distribuie acest articol!
Crescătorii de animale trebuie implicați și consultați pentru toate deciziile care se iau în sectorul zootehnic, a subliniat ferm, Nicolae Cioranu, președinte al Asociației Crescătorilor de Ovine „Păstorul Crișana”, organizație membră a Asociației Forța Fermierilor, în cadrul Congresului Fermierilor 2021, care a avut loc marți, 7 septembrie. Cunoscutul lider al oierilor a transmis că ciobanii au primit în acest an la carnea de miel prețuri bune, cum nu au mai fost în ultimii zece ani. Dar marea bucurie a oierilor este umbrită de interesele ascunse ale ONG-urilor care urmăresc să încurce sau chiar să oprească exporturile de animale vii, potrivit Agrointel.ro.
”Salut cu tot respectul toți oamenii politici, dar cu un plus de afecțiune pentru cei care au făcut ceva pentru sectorul nostru ovin. Nu pot să nu-i mulțumesc personal domnului președinte al Asociației Forța Fermierilor, Vlad Macovei și vreau să subliniez că deși sunt un președinte de 17 ani sortit să mă lupt pentru sectorul nostru, m-am bucurat foarte mult ca organizația pe care o conduc să facă parte din această asociație Forța Fermierilor. Este clar că problemele sunt multe rămase nerezolvate. Nu sunt de acord ca aceste probleme să rămână nerezolvate la umbra unei perioade de timp ca această pandemie. Nu, așa cum noi, fermierii robotim de dimineața până seara, de luni până duminică seara, de la 1 ale lunii până la sfârșitul ei, de la 1 ianuarie până la 31 decembrie, nu pot să fiu de acord ca decidenții noștri politici să facă pauză mai ales în dialogul cu noi, oameni buni!”, a precizat Nicolae Cioranu, care este și vicepreşedinte al Asociației Forța Fermierilor (AFF).
Legi făcute fără consultarea fermierilor și procese deschise autorităților din MADR în premieră
Nicolae Cioranu și-a exprimat supărarea că politicienii dau legi fără consultarea fermierilor, cei care ar trebui implicați în luarea tuturor deciziilor care implică sectorul agricol și cel zootehnic. ”Mă doare sufletul când mă gândesc că se elaborează legi ca noi, oamenii din sector, să nu fim consultați. Nu știu câți din această sală știu că noi, sectorul nostru, din cauza acestei situații am ajuns, pentru prima dată, să avem procese de rezolvat între noi și Ministerul Agriculturii, în instanță. Este strigător la cer! Părerea mea este că dacă nu este dialog, nu este nimic. Clar, probleme sunt foarte multe, dar m-aș rezuma la cele mai importante și nu vreau să intru în foarte multe probleme, dar aș aduce la cunoștință vreo 3-4, că degeaba ne pierdem timpul să punem pe listă ”n” probleme. Eu sunt de acord să le amintim pe cele mai importante și de actualitate”, a mai punctat președintele Asociației Crescătorilor de Ovine „Păstorul Crișana”.
Oierii au avut prețuri bune la carnea de miel chiar și în pandemie
Nicolae Cioranu a mai spus că oierii au primit anul acesta prețuri bune la carnea de miel, chiar dacă a fost o perioadă de pandemie și toată lumea s-a plâns de scăderea vânzărilor. ”Sectorul nostru, de bine de rău, dacă câteva minți luminate ne-au ascultat și ne chemau cu câțiva ani în urmă la dialog, au ascultat problemele noastre, și poate mulți dintre dumneavoastră știu că eu nu am cerut niciodată ajutor din partea statului român, am cerut ajutor să ne putem vinde marfa pe care noi, ca producători în țara asta, ne chinuim 24 de ore din 24, mai ales la noi în zootehnie. Am cerut deschideri de piețe să ne putem vinde produsele. Poate se miră cineva că noi, aș zice eu foarte vocali, și mi-aș asuma și situația organizării noastre, mult mai bună ca în alte sectoare, nu zicem nimic. Oameni buni, nu putem zice prea multe pentru că avem niște prețuri cum nu am avut de 10 ani încoace. Și poate mulți o să vă mirați, cum, cu pandemia? Da. În perioada pandemiei, noi, oierii, avem prețuri la carnea de miel, nu aș zice foarte bune, dar bune! Putem rezista!”, a transmis liderul oierilor.
Interese pentru stoparea exportului de animale vii
Durerea este alta, fraților, ne sună trompete la urechi că cineva vrea să se ocupe și de acest sector, să-l termine, a avertizat Nicolae Cioranu.
”Și acest cineva sunt niște ONG-uri, care sunt luate în calcul mai mult decât vocea noastră, a fermierilor din sector. Este foarte dureros pentru mine să aud că un ONG, și îmi asum declarația, că din cauza intereselor economice se ocupă, nu numai la noi în România, că de bine de rău, la noi în România cumva s-a înțeles că exportul de animale vii nu poate fi oprit, dar se ocupă la nivel european. Avem voci, aș spune neautorizate, să spună și să pună degetul pe rană acolo unde este poate cheia hotărârilor, la Bruxelles. Ne-am dori ca toți care au fost aici și vor veni în continuare să insiste și să nu nu mai ia decizii fără reprezentanții sectorului, pe care îi împinge sectorul în față, oameni buni! Deci pentru mine este foarte, foarte dureroasă treaba aceasta! Cum este posibil noi, care ducem o meserie și o tradiție de sute, nu vreau să zic de mii, dar de sute de ani, să vină niște ONG-uri din afară, plătite de cine știe ca să ne poată încurca lucrurile! Nu am deranjat pe nimeni când aveam 3-4 lei pe kilogramul de miel să vină să spună, măi, voi cum rezistați? Acum, când avem un preț bun, stop, că trebuie puse piedici! Și sigur cei din domeniu, Ministerul Agriculturii, Autoritatea Sanitar Veterinară știu foarte bine ce vorbesc”, a mai punctat crescătorul.
Cioranu a mai spus că oierii se tem de interese ascunse iar frica acestora ca vânzările de animale să nu fie oprite este foarte mare. ”Ne-am luptat cu bolile, am reușit! Dar să știți că de aceste situații, interese economice, parcă îmi este frică…parcă! Închei prin rugămintea de a dezvolta dialogul între sector și toate instituțiile care ne pot decide soarta. Vă mulțumesc mult de tot, Doamne ajută!”, a conchis acesta.
Reamintim că sute de fermieri din toate regiunile ţării au fost prezenţi marţi la Congresul Fermierilor 2021, în cadrul căruia s-a discutat despre problemele cu care se confruntă cei care asigură securitatea alimentară naţională.
Distribuie acest articol!