Distribuie acest articol!
Vicepreședintele AUR, Marius Lulea, consideră propunerea USRPLUS, impozit zero pe salariul minim, o aberație legislativă care va produce inechități și mai mari între clasele sociale, având în vedere că România nu prea are clasă de mijloc. „Corporațiile nu declară aproape deloc profit în România”, iar măsura USRPLUS le-ar veni mânușă, consideră liderul AUR.
„Impozit zero pe salariul minim? O aberație marca USR pentru binele multinaționalelor străine. Sună bine, nu e așa? Doar că statul acum se hrănește cu precădere din impozitarea muncii. Majoritatea firmelor străine plătesc în fabricile din România salariul minim. Nu vă mai gândiți la corporatiștii din birouri, căci în fabricile din țară salariile sunt mici. Aceste corporații nu declară aproape deloc profit în România, ceea ce lasă aici este doar impozitul pe salariu. Acum vin “deștepții” de la USR să ne explice cum nu e bine să plătească corporațiile nici acești bani, că doar ne fac un bine exploatându-ne resursele chiar cu noi. Dacă am elimina impozitul pe salariul minim am vedea cum s-ar îngrămădi toți să ofere doar salariul minim, chiar și doar în acte. Parcă și eu aș fi tentat să fac acest lucru.
Soluția este însă alta: impozitarea diferențiată a veniturilor pe praguri, de genul primii 2.000 de lei la o cotă, următorii 3.000 de lei la altă cotă și tot așa. În acest fel să scădem coeficientul la salarii mici și să creștem la salariile mari. Să fie făcut în așa fel încât bugetul să nu fie afectat.”, a declarat Marius Lulea pentru 60M.RO.
Marius Lulea: Ministrul Muncii angajează 1.000 de sinecuri PNL pentru recalcularea pensiilor
„Ce vedem în schimb: ministrul muncii angajează 1.000 de sinecuri PNL ca să recalculeze pensiile. Păi ce să recalculeze dacă nu s-a schimbat nimic? Faceți un excel și gata recalcularea. Acum avem o inechitate socială mare, în care cel sărac devine și mai sărac, iar cel bogat și mai bogat. În acte totul pare în regulă, echitabil, doar că banii celui bogat se fac pe munca, ca să nu spun exploatarea, celui sărac. Nu vă gândiți că rândurile din excel produc bani, fabricile, agricultura și construcțiile le produc. Este absurd când vedem uneori superioritatea din birouri, a unora care se consideră mai deștepți și care cred că tastatura produce lucruri, că el este așa de bun că merită să ia de 10 ori cât cel din fabrică.”, afirmă Lulea.
Vicepreședintele AUR, Marius Lulea, propune creșterea salariului minim la 3.000 de lei și soluții realistice pentru societate, ”că vorba aia, Cîțu nu a spus că voi câștigați 3.000 de euro ci că noi câștigăm 3.000 de euro”.
„Mai mult decât atât, trebuie crescut salariul minim așa cum este el în construcții: minim 3.000 lei, cu scăderea cotei de impozitare și a altor taxe astfel încât să nu punem presiune pe antreprenori ci să îi ajutăm. S-a făcut acest lucru în construcții și nu a existat impact negativ, salariile s-au dus la un nivel corect și avem echipe întregi de muncitori care au revenit acasă să lucreze(sigur că nu doar acesta este motivul, performanța ridicată din sector este). AUR nu trebuie să mintă, noi trebuie să venim cu soluții reale de care majoritatea să beneficieze, că vorba aia, Cîțu nu a spus că voi ” câștigați 3.000 de euro” ci că noi ” câștigăm 3.000 de euro”., a mai spus Lulea.
Distribuie acest articol!