Distribuie acest articol!
În săptămâna când lumea marchează Ziua Internațională a Tineretului, peste 650 de tineri din România și diasporă participă la „Serbarea de la Putna – 2021. Continuitatea unui ideal”, eveniment ce aniversează 150 de ani de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni. Inițiată de Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Iraclie Porumbescu și Ciprian Porumbescu, ea a fost un moment de cotitură în definirea idealului de unitate națională, scrie basilica.ro
Astfel, zilele acestea, la Mănăstirea Putna, are loc „Serbarea de la Putna – 2021”. Evenimentul a fost gândit de un comitet de inițiativă, alcătuit din reprezentanți ai asociațiilor tinerimii române, ai mediului cultural și spiritual românesc în termenii continuității unui ideal: „unitatea în cuget și simțire a tuturor românilor, indiferent unde trăiesc, în România sau în alt colț de lume”.
Pusă sub autoritatea culturală și spirituală a Academiei Române și a Patriarhiei Române, „Serbarea de la Putna – 2021” își propune să fie un moment decisiv în scopul afirmării și consolidării unității românilor din țară și din afara granițelor și pentru întărirea legăturilor frățești, a comuniunii de iubire și „a împreună lucrării” spre binele comun al poporului român.
Anul acesta, „Serbarea de la Putna” s-a desfășurat timp de două zile în perioada 14-15 august 2021. Sâmbătă, în prima zi a evenimentului, au fost întâmpinați studenții, după care au fost vizitate mănăstirea, muzeul, expoziția „Serbarea de la Putna 150. Continuitatea unui ideal” și Chilia Sfântului Daniil Sihastru. Ziua s-a încheiat cu Slujba Privegherii cu Prohodul Maicii Domnului.
Ziua de Duminică s-a început cu Sfânta Liturghie, apoi au fost acordate distincții din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a fost sfințită și o Candelă aniversară, care va fi depusă, ca simbol al continuității idealului unității și identității naționale, pe mormântul Sfântului Ștefan cel Mare. Au urmat depuneri de flori la statuia lui Mihai Eminescu.
Manifestările în acest sens nu s-au încheiat aici. Astăzi, 16 august, are loc „Congresul studențesc aniversar”, iar pe 17 august – Simpozionul „Eminescu și Putna”. Totodată pentru 18 – 19 august este programat itinerariul „Pe urmele lui Eminescu”, la Cernăuți, realizat de studenți și de participanții la Simpozionul „Eminescu și Putna”.
Amintim că, pe 15 august 2021, s-au împlinit 150 de ani de la marea „Serbare de la Putna”, manifestare determinantă pentru definirea identității românești în istorie. Inițiată și marcată, între alții, de Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Iraclie Porumbescu și Ciprian Porumbescu, la care s-au asociat tinerii români de pretutindeni, „Serbarea de la Putna” a însemnat, cu precădere, definirea idealului unității naționale, realizate câteva decenii mai târziu.
Distribuie acest articol!