Administrația Biden va înapoia Irakului 17.000 de artefacte arheologice aduse în SUA după invazia din 2003

Statele Unite vor înapoia Irakului 17.000 de artefacte arheologice datând de aproape 4.000 de ani şi furate de-a lungul ultimelor decenii, o restituire „fără precedent”, a spus miercuri Ministerul irakian al Culturii, scriu Le Figaro și News.ro.

„Este vorba despre cea mai importantă restituire de antichităţi Irakului”, a declarat ministrul Hassan Nazim într-un comunicat, adăugând că este vorba de „rezultatul mai multor luni de eforturi ale autorităţilor irakiene care au lucrat cu ambasada lor la Washington”.

Piesele arheologice, dintre care majoritatea au aproape 4.000 de ani, au ajuns în SUA după invadarea Irakului de către armata americană în 2003.

Cele 17.000 de peise vor fi transportate cu avionul premierului irakian Moustafa al-Kazimi, care se întoarce joi în Irak după o vizită de câteva zile la Washington unde s-a întâlnit cu preşedintele american Joe Biden.

Majoritatea pieselor documentează „schimburile comerciale în perioada sumeriană”, una dintre cele mai vechi civilizaţii din Mesopotamia, potrivit comunicatului Ministerului irakian al Culturii.

Printre piesele restituite joi ar putea figura o tăbliță de argilă cuneiformă veche de 3.500 de ani, considerată drept „un bun cultural furat” introdus fraudulos pe piaţa de artă americană, şi pe care SUA speră să o redea Irakului, potrivit Ministerului american al Justiţiei, care nu a precizat totuşi când se va întoarce în ţară.

Tăblița de argilă conţine fragmente din „Epopeea lui Ghilgameş”, considerată drept una dintre cele mai vechi opere literare ale umanităţii şi care narează aventurile unui rege puternic al Mesopotamiei în căutarea nemuririi.

Decizia judiciară americană „reprezintă o etapă importantă pentru restituirea acestei capodopere literaturii mondiale în ţara sa de origine”, a declarat marţi procurorul Jacquelyn Kasulis, care se ocupă de caz.

Citește și:

 » sursa: hotnews.ro