Mafia de pe piața energiei din România are implicații majore în activități de tip cartel sau pe românește, grup infracțional organizat, astfel românii sunt păgubiți și în același timp obligați să plătească facturi mari la energie.
Ministrul Energiei Virgil Popescu suspectează o înțelegere de tip cartel între furnizorii de energie, care nu au cumpărat energie pentru semestrul al doilea al anului 2021.
„Acum s-a întâmplat un fenomen ciudat şi o să am o discuţie şi cu ANRE şi cu Consiliul Concurenţei, fenomen pe care l-am observat, l-am discutat şi cu producătorii: nu şi-au achiziţionat domnii furnizori energie electrică pentru semestrul al doilea. S-au gândit că poate liberalizarea nu va fi până la capăt, că poate ne întoarcem la reglementat. O să vedem măsura în care această lipsă a achiziţiei dinainte a energiei electrice în semestrul doi nu e cumva o înţelegere între ei, un cartel. Am discutat cam cu toţi producătorii şi toţi mi-au zis că nu au avut aceste contracte, că nu au venit furnizorii. Cred că s-au aşteptat să dau înapoi cu liberalizarea. Nu. Liberalizarea, am dat drumul la ea, se vor aşeza preţurile”, a declarat Virgil Popescu.
Săptămâna trecută, Consiliul Concurenței a anunțat că declanșat, din oficiu, două investigații ce vizează un posibil comportament abuziv al companiilor Distribuție Energie Electrică România SA și, respectiv, Distribuție Energie Oltenia SA, pe piața distribuției de energie electrică aferentă zonelor geografice pentru care cei doi operatori dețin licență de distribuție.
Potrivit comunicatului instituției, Autoritatea de concurență are indicii privind implicarea operatorilor de distribuție în procesul de schimbare a furnizorului de energie electrică, în scopul favorizării companiilor de furnizare din cadrul grupului din care fac parte (Electrica, respectiv CEZ), în detrimentul concurenților acestora.
Acțiuni mafiote de tip cartel
„Comportamentul suspectat are potențialul de a afecta concurența pe piața furnizării de energie electrică, precum și consumatorii, clienți finali de energie electrică. Un astfel de comportament este deosebit de nociv, mai ales în contextul procesului de liberalizare pe care România l-a implementat în ultimii ani, ce implică tranziția de la o piață reglementată către una concurențială. De altfel, noi monitorizăm procesul de liberalizare și am atenționat companiile de distribuție să nu împiedice migrația clienților”, declara Bogdan Chirițoiu.
În acest context, Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate, autorizate de Curtea de Apel Bucureşti, la sediile unor companii din cadrul grupurilor Electrica și CEZ, din orașele București, Cluj-Napoca, Brașov, Ploiești și Craiova.
Piața energiei de energie s-a liberalizat de la 1 ianuarie, iar clienții au putut de la acea dată să își aleagă furnizorul în funcție de oferta comercială sau să rămână la actualul furnizor și să aibă contracte de serviciu universal.
ANRE a prelungit ulterior până la 30 iunie termenul de tranziție în care populația poate opta să treacă în pața concurențială. Astfel, până la data de 30 iunie 2021, clienții casnici vor primi din partea furnizorului actual cea mai bună ofertă, fără abonament, și vor putea beneficia de o reducere comercială care să acopere diferența dintre prețul din oferta de serviciu universal aplicabilă în primul semestru al anului 2021 și prețul din oferta concurențială cu valoarea cea mai mică.
Pentru nerespectarea regulilor impuse de liberalizarea pieței de energie electrică, ANRE a amendat, la începutul lunii martie, cinci dintre principalii jucători de pe piața energiei electrice cu peste 2 milioane de lei, în urma unor verificări ca urmare a sesizărilor primite din partea consumatorilor.