Vlad Voiculescu și Dacian Cioloș insistă în Coaliție ca noile spitale să fie construite pe baza unui model asemănător cu leasingul operațional. Propunerea ministrului a fost respinsă de Ludovic Orban, care vrea ca statul să fie cel care construiește spitalele, iar sursa de finanțare să fie PNRR.
Propunerea ministrului Sănătății implică o formulă care se apropie de leasingul operațional, un mix între fondurile europene, resurse financiare private și bani de la bugetul de stat.
USR-PLUS insistă că proiectul nu este blocat și încearcă, pe ultima sută de metri, să îi convingă pe liberali să accepte măcar un proiect pilot, care să aibă în vedere construirea a unu sau două spitale prin această formulă.
Surse politice au declarat pentru Europa Liberă că Dacian Cioloș, copreședinte USR-PLUS și europarlamentar, împreună cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, se vor întâlni săptămâna viitoare cu șeful Băncii Europene de Investiții, Werner Hoyer (BEI). Tema principală a întâlnirii o constituie tocmai construirea de noi spitale în România și care poate să fie contribuția BEI în acest proces. Potrivit surselor citate, la discuții este așteptat să participe și ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, dar prezența acestuia nu este confirmată 100% până în acest moment.
Dacian Cioloș a avut deja o discuție exploratorie cu șeful BEI în această săptămâna, dar subiectul urmează să fie aprofundat săptămâna viitoare.
Surse liberale susțin că reprezentanții USR-PLUS au vorbit despre sprijinul BEI și în interiorul Coaliției. Potrivit acestora, Banca Europeană de Investiții nu va putea asigura banii pentru Fondul de Garantare, dorit de ministerul Sănătății.
Propunerea lui Vlad Voiculescu are o altă formulă de a construi spitalele. La nivelul ministerului Sănătății s-ar constitui un Fond de Garantare, între 1 – 2 miliarde de euro, din banii europeni veniți prin PNRR.
După constituirea Fondului de garantare, firmele private ar putea construi spitale, beneficiind de garanțiile statului în relația cu băncile. Între stat și constructor s-ar încheia un contract pe 25 de ani, care ar prevede că firma privată se ocupă de: studiul tehnic, construcția efectivă a unității medicale și mentenanța acesteia.
În schimbul clădirii și mentenanței, statul ar plăti o chirie lunară pentru intervalul stabilit în contract. În discuțiile din Coaliție, ministrul Sănătății a plusat, spunând că firma privată se poate ocupa și de dotarea spitalului cu echipament medical.
Plata chiriei se va face de la bugetul de stat, nu din bugetul spitalului nou construit, cum se întâmplă în Marea Britanie. Proprietarul clădirii este constructorul, nu statul, formula apropiindu-se de cea a leasingului operațional.