A.U.R. susține drepturile și doleanțele minorității românești din Serbia

O delegație formată din 10 parlamentari ai Alianței pentru Unirea Românilor s-a aflat într-o vizită în Timoc, Serbia, în perioada 5-6 martie 2021. Din delegație au făcut parte deputatul pentru problemele românilor din afara granițelor țării, Boris Volosatîi, și președintele Comisiei pentru Constituționalitate, Ringo Dămureanu.

Scopul vizitei a fost de a lua contact cu reprezentanții comunității românești din zonă și a inclus mai multe întrevederi și audiențe parlamentare oferite la sediul Consulatului General al României din Zaicear, la sediul Vicariatului ortodox român din Negotin sau la sediul Partidului Neamului Românesc din Serbia, formațiune cu care Partidul A.U.R. are o relație de colaborare și susținere reciprocă.

Parlamentarii români au fost informați cu privire la problemele cu care se confruntă comunitatea locală în legătură cu exproprierea controversată a terenurilor agricole și silvice produsă după venirea firmei chinezești Zi Jin ca proprietar al combinatului de prelucrare a minereului de cupru din Bor. Locuitorii din zonă, atât etnici români, cât și sârbi, reclamă faptul că investitorul din China se comportă abuziv în raport cu proprietățile și drepturile lor.

Chiar în timpul vizitei parlamentarilor din România, în noaptea de 5 spre 6 martie, a avut loc vandalizarea sediului Partidului Neamului Românesc din Serbia, din orașul Bor. Considerăm că acest act este regretabil și a fost, probabil, opera unor extremiști, produs cu scopul de a intimida organizația politică reprezentativă a românilor din Valea Timocului.

Având în vedere cele menționate, Alianța pentru Unirea Românilor cere public ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, să facă diligențele necesare pe lângă autoritățile sârbe pentru ca cei responsabili de actul de vandalism menționat să fie identificați și anchetați în cel mai scurt timp.

Alianța pentru Unirea Românilor va acționa în continuare pentru ca guvernele din cele două țări, România și Serbia, indiferent de coloratura lor politică de moment, să respecte și să țină cont de drepturile și doleanțele legitime ale minorității românești din țara vecină.