Asociația Eco Ruralis trage un semnal de alarmă referitor la decizia Guvernului (Ordinul nr.24 din 29.01.2021) de a limita creșterea porcilor în gospodăriile țărănești. Reprezentanții consideră că această măsură subminează economia locală și securitatea alimentară.
Eco Ruralis consideră că decizia este arbitrară și subminează economia locală, precum și intereselor țăranului din România. Nu este clar cum au ajuns decidenții să stabilească de ce limitarea la 5 capete porcine este un număr optim. De altfel, aceștia nu s-au consultat cu asociațiile de mici producători și producători de porc pentru a evalua impactul unei asemenea măsuri.
„Limitarea la un efectiv de maximum 5 capete de porci la îngrășat exclude nejustificat posibilitatea reproducerii porcilor în sistem gospodăresc, necomercial. Considerăm că interdicția activității de reproducție a porcinelor din gospodăriile țărănești crește riscul asupra securității alimentare, creând transport inutil de animale vii de proveniență industrială, cu un fond genetic nediversificat, potențial inferior față de cele reproduse în gospodăriile populației, neadaptat condițiilor agroclimatice locale.
————————————————————————————————————
- Apele Române: Chelnerița a plecat, animalul politic a rămas
- Ipocrizia din spatele măsurilor de austeritate: Guvernul Cîțu a Fermierii fac presiuni pentru a primi despăgubiri de secetă. Guvernul trebuie să vadă potențialul de creștere al sectorului agroalimentar
————————————————————————————————————
Limitarea fondului genetic al efectivelor de șuine la un număr redus rase crescute în sistem industrial reprezintă un risc asupra securității alimentare și sănătății publice deoarece virușii și bolile evoluează constant și e nevoie de o mare diversitate genetică animală pentru a răspunde eficient acestor probleme. Obligativitatea de a achiziționa purcei doar de la fermele comerciale, crează premizele dependenței de acestea, duce la perturbarea economiei locale circulare, a practicilor tradiționale și naturale de reproducere a animalelor și ar crește în mod nejustifcat și injust costurile financiare pentru micii producători”, se arată într-un comunicat al Eco Ruralis.