Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor, a fost informat de către Comisia Europeană că vor discuta pe marginea bugetului public pe 2021. În plus, CE a transmis că va reevalua situația bugetară a României în primăvăra anului 2021 şi va propune măsuri suplimentare în cazul unui deficit excesiv.
Economistul Adrian Câciu susține că este prima dată când Comisia Europeană intervine în discuțiile referitoare la bugetul public și consideră că este lucru este rezultatul unui management defectuos.
„Datorită administrării dezastruoase a finantelor publice, România și-a pierdut independența decizională în materie de politică fiscal – bugetară și politici economice. Bugetul se va negocia cu Comisia Europeană. Amintiți-mi când a mai fost România în situația de a avea nevoie de aprobarea Comisiei Europene pentru buget, de la integrare până în prezent. Ăsta este rezultatul jocului de-a deficitul până la cer, al risipei și al îndatorarii peste măsură. De câte ori am avertizat în 2020 ca suntem în procedură de deficit excesiv și trebuie să fim foarte atenți la deficit și mai ales pe ce îl construim?”, scrie Câciu pe pagina sa de Facebook.
„Comisia Europeană arată ca doar 1,4% din PIB au fost folosite pentru masurile aferente Covid-19 (inclusiv masurile de sprijin al angajatilor. Este, cred, cel mai mic procent alocat de vreo țară europeană. Dar asta ne arată ca restul de 8% din PIB este deficit pe risipă! Despre asta discutăm, pentru ca aceasta nebunie pune România în situația de a intra în austeritate. În materie de datorie publică, Comisia confirmă că riscam sa ajungem la datorie publică de 100% în 2027!Dezastru!”, a mai scris economistul.