Orban a intrat în conflict cu sindicaliştii din învăţământ

Premierul Ludovic Orban a declarat că profesorii au obligaţia să se adapteze oricărei situaţii.

„Nu pot accepta ideea că există cadre didactice care refuză să-şi exercite profesia şi misiunea. Dacă din 10 ore face numai şase ore, patru ore nu trebuie plătit, iar dacă refuză să predea online, din punctul meu de vedere, nu mai are ce căuta în sistemul de educaţie. Toţi avem conturi de Facebook, ştim ce înseamnă live-uri, cum să nu poţi să te adaptezi să predai online?”, a spus Ludovic Orban.

Declarația premierului Ludovic Orban este criticată de liderii sindicali din învățământ.

Preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) din Iaşi, Laviniu Lăcusta, spune că anul acesta este o provocare pentru profesori, mai ales că Ministerul Educației nu a pus la punct toate procedurile, iar lipsurile tehnice sunt multe.

„Eu cred că este o declaraţie puţin cam hazardată şi tranşantă. Probabil sunt şi cazuri izolate de acest fel, la care face referire premierul, dar trebuie văzut şi concret contextul în care vorbim de un profesor care nu intră online. Nu în orice context putem spune că, pur şi simplu, un cadru didactic a refuzat să predea online. Ştiu foarte multe cazuri de colegi care s-au plâns că nu există, din punct de vedere tehnic, suficiente instrumente care să susţină nişte transmisiuni. Să nu uităm. Şcoala, din punct de vedere al pregătirii tehnice, a început foarte prost. Nu avem laptopuri, tablete, sunt foarte multe localităţi unde conexiunile sunt foarte slabe sau chiar inexistente la internet”, a spus Lăcusta.

Potrivit acestuia, Ministerul Educației ar fi trebuit să pregătească din vară acest an școlar.

„În această vară, ar fi trebuit, probabil, ca Ministerul să fi făcut mai multe pregătitri pentru începerea acestui an şcolar. Ne-ar fi trebuit acele coţinuturi pregătite, împachetate astfel încât să poată fi transmise elevilor prin această modalitate online”, a mai spus liderul sindical.

  • Orban a intrat în conflict cu sindicaliştii din învăţământ

    Premierul Ludovic Orban a declarat că profesorii au obligaţia să se adapteze oricărei situaţii. „Nu pot accepta ideea că există cadre didactice care refuză să-şi exercite profesia şi misiunea. Dacă din 10 ore face numai şase ore, patru ore nu trebuie plătit, iar dacă refuză să predea online, din punctul meu de vedere, nu mai

  • 17.00.Astăzi e protest în Piața Victoriei. AUR dă ultimatum cu 10 revendicări

    Astăzi va avea loc un protest în Piața Victoriei. Protestul va începe la ora 17.00 și este organizat de către AUR, partidul condus de George Simion. Români patrioți din toată țara sunt așteptați să se adune pentru libertate. Principalele revendicări sunt desfășurarea cursurilor în școli, anchetarea achizițiilor din pandemie și demisia ministrului transporturilor.

  • Decizie CEDO: România plătește peste 15 milioane de euro proprietarilor de case naționalizate

    România trebuie să plătească peste 15 milioane de euro mai multor proprietari ale căror imobile au fost naționalizate. Aceasta este decizia Curții Europene a Drepturilor Omului, care a sancționat faptul că în România, procesele de retrocedări durează, în unele situații, chiar și 20 de ani. Cele 15 milioane de euro pe care statul român trebuie să

  • Comisia lansează o platformă de cooperare globală pentru combaterea defrișărilor

    Noua platformă lansată astăzi reunește un număr mare de părți interesate și expertiză — statele membre ale UE, cele mai importante ONG-uri din domeniul protecției pădurilor, organizații industriale și internaționale și țări din afara Europei. Platforma se dorește a fi un forum de promovare a schimburilor între părțile interesate, pentru a construi alianțe, a determina și

  • Scriitorul anticomunist Paul Goma ar fi împlinit 85 de ani

    Scriitorul anticomunist Paul Goma, considerat un Soljenițîn al României, ar fi împlinit ieri 85 de ani. Goma s-a născut pe 2 octombrie 1935, în satul Mana, comuna Vatici, județul Orhei, într-o familie de profesori. Copilăria i-a fost marcată de momentul tragic prin care a trecut Basarabia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial: ocupația bolșevică.