Mai mult de 1 milion de locuitori din regiunea Madrid nu mai pot să iasă din cartierele lor decât din motive de primă necesitate, după extinderea la noi zone, luni, a restricţiilor adoptate pentru a limita răspândirea epidemiei de COVID-19, însă pe care guvernul central le consideră insuficiente, informează AFP.
Începând de luni dimineaţă, aceste măsuri vizează 167.000 de persoane suplimentare, care nu mai pot să iasă din cartierele lor decât pentru motive precise, precum mersul la muncă, deplasările la medic şi însoţirea copiilor la şcoală.
Supuse unor controale aleatorii ale Poliţiei, aceste persoane au în schimb dreptul de a se deplasa liber prin cartierele lor şi nu sunt, deci, izolate la domiciliu.
Peste 850.000 de persoane erau deja vizate de această măsură de o săptămână, în special în cartierele şi comunele defavorizate din sudul capitalei spaniole, unde manifestaţiile se înmulţesc pentru a denunţa o situaţie considerată nedreaptă.
În total, aproape 15% dintre locuitorii acestei regiuni cu o populaţie de 6,6 milioane de rezidenţi sunt de acum afectaţi de aceste restricţii.
Însă guvernul central, care consideră că noile restricţii sunt insuficiente, a criticat autorităţile regionale şi le-a îndemnat să adopte măsuri mai drastice, ameninţându-le că le va impune el însuşi dacă acestea nu vor fi adoptate.
În Spania, regiunile deţin competenţe legate în domeniul sănătăţii.
„Obligaţia regiunii, în colaborare cu guvernul, trebuie să fie stoparea răspândirii COVID-19”, a insistat luni ministrul Afacerilor Externe, Arancha Gonzalez Laya, pentru postul Antena 3.
Spania a înregistrat peste 700.000 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 şi peste 31.000 de decese de la începutul pandemiei, iar Madridul este epicentrul celui de-al doilea val al epidemiei.
Sursa: Agerpres
Ialomița a decis viitorul unei localități din ILFOV: 1 000 de flotanți
În Tunari au fost aproape 1 000 de persoane deținătoare de cărți de identitate cu vize de flotant și care au votat viitorul primar. Despre situația din Tunari știe toată România: cozi interminabile și o prezență la vot peste media națională. Mai multe persoane au fost amendate și li s-a deschis dosar penal pentru fraudă
Potrivit unui nou studiu publicat astăzi, 28 septembrie, de către Eurofund, încrederea cetățenilor europeni a crescut în Uniunea Europeană în timpul pandemiei de coronavirus, dar a scăzut în Guvernele naționale, iar acest lucru se aplică și în cazul cetățenilor români. Sondajul, lansat luni de Eurofound a constatat că, din aprilie, încrederea în Uniunea Europeană a crescut semnificativ și
Noaptea Muzeelor 2020 îşi deschide porţile pentru tinerii creatori de conţinut digital
Cea de a 16-a ediţie a Nopţii Muzeelor, care va avea loc pe 14 noiembrie, se reinventează pe finalul anului 2020 prin noi activări muzeale, instalaţii de artă, producţii video dedicate, proiecte culturale organizate în muzee sau spaţii alternative, cât şi în mediul virtual, arată un comunicat al organizatorilor. Potrivit comunicatului, Reţeaua Naţională a Muzeelor
Deficitul bugetar a urcat la 5,18% din PIB, după primele opt luni din 2020
Deficitul bugetar a urcat la 5,18% din PIB după primele opt luni ale acestui an, respectiv 54,77 miliarde de lei, de la 4,7% din PIB, sau 49,68 miliarde de lei în perioada similară a anului trecut. „Execuţia bugetului general consolidat în primele opt luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 54,77 miliarde de
Mai mult de 1 milion de locuitori din regiunea Madrid nu mai pot să iasă din cartierele lor decât din motive de primă necesitate, după extinderea la noi zone, luni, a restricţiilor adoptate pentru a limita răspândirea epidemiei de COVID-19, însă pe care guvernul central le consideră insuficiente, informează AFP. Începând de luni dimineaţă, aceste