Evaluarea riscului cardiovascularși renal în diabetul de tip 2 este un obiectiv central în practica diabetologilor din România, conform ghiduluide management al bolii aprobat, aprobat recent.
În contextul Zilei Mondiale a Diabetului, din14 noiembrie, comunitatea medicală din România își propune să atragă atenția asupra importanței accesului la noi terapii în tratamentul diabetului și a rolului esențial alevaluării riscului cardiovascular și renal în rândul persoanelor cu diabet zaharat tip 2 (DZ2). În România,aproximativ 2 milioane de persoane trăiesc cu diabet zaharat de tip 2, însă este important de menționat că această boală nu vine niciodată singură.
Primele organe care suferă sunt inima și rinichii, iar studiile ne arată că cele mai frecvente complicații asociate diabetului sunt boala cronică de rinichi și insuficiența cardiacă.
Până la 6 din 10 pacienți cu DZ2 pot dezvolta boala cronică de rinichi, care deseori este asociată și cu un risc cardiovascular foarte mare pentru acești pacienți.Asocierea dintre DZ2, insuficiența cardiacă și boala cronică de rinichi are cea mai mică rată de supraviețuire: aproximativ 3 ani.
Răspunsurile pacienților cu diabet tip 2 și ale celor care au o rudă cu această boală, din cadrul unei campanii publice de identificare a riscului cardiovascular, arată că 98% dintre aceste persoaneau un risc crescut sau foarte crescut să dezvolte probleme cardiace. Din 16.564 de teste efectuate pe platforma Ritmuldiabetului.ro, 12.235 din pacienți au risc foarte crescut de afecțiuni cardiovasculare.
Șansă la viață pentru pacienți:evaluarea din timp a inimii și rinichilor în diabetul de tip 2
În acest context, comunitatea medicală recomandă evaluarea completă a persoanei cu diabet zaharat tip 2 prin determinarea riscului cardiovascular și a gradului de afectare a funcțieirinichilor, potrivitghidului de management al diabetului zaharat.
„La ora actuală, trebuie să ne îndreptăm spre factorii de risc cardiovasculari,