Viorel Focșa (AUR): prețul la pompă a fost stabilit de Ciucă, Spătaru și Virgil Popescu. Primul răspunde ministrul Economiei

În urma exploziei prețului la combustibil pe piața internă și a măsurilor penibile adoptate de Guvernul României în vederea compensării acestui preț pentru următoarele 3 luni de zile cu 0,50 lei/litru, deputatul AUR Viorel Focșa solicită, ministrului Economiei, Florin Spătaru, lămuriri cu privire la elementele din care este compus acest preț și motivele care au condus la creșterea lui.

Focșa a adresat ministrului Economiei câteva întrebări prin intermediul cărora cartografiază evoluția prețului la pompă și cere procente concrete cu privire la necesarul național de petrol și combustibil care este obținut din resurse proprii și cât la sută este importat de țara noastră.

  1. Din ce anume este format prețul la pompă și cât reprezintă fiecare componentă din acest preț, în lei și procente?
  2. Care a fost evoluția prețului petrolului în perioada 1 ianuarie – 1 iulie 2022 în raport cu prețul final la pompă pentru cele mai importante companii de profil din România: Rompetrol, Petrom, OMV, Lukoil, Socar, Mol, Gazprom?
  3. În perioada 1 ianuarie–1 iulie 2022, din ce state a importat România petrol și combustibili pe baza de petrol, și la ce prețuri medii pe fiecare lună?
  4. În perioada 1 ianuarie 2012–1 ianuarie 2022, din ce state a importat România petrol și combustibili pe bază de petrol, la ce prețuri medii pe fiecare lună și care a fost prețul mediu lunar la pompă pentru toate categoriile de combustibili?
  5. Ce procent din necesarul național de petrol este obținut din resurse proprii și cât la sută este importat de țara noastră?
  6. Ce procent din necesarul național de combustibili este obținut din resurse proprii și cât la sută este importat de țara noastră?

Guvernul a aprobat pe 1 iulie Ordonanța de Urgență care prevede reducerea prețului carburnaților cu 50 de bani. Măsura se va aplica în perioada 1 iulie – 30 septembrie.