Alocările din PNRR lovesc în întreprinderile Mici și Mijlocii. Deputatul AUR Viorel Focșa trage un semnal de alarmă și susține că un număr infim dintre IMM-urile românești primesc finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență, iar structura alocărilor este de-a dreptul scandaloasă. Măsurile de sprijin introduse în PNRR pentru întreprinderile mici și mijlocii acoperă doar 0,04% din totalul IMM-urilor din România. Deputatul Viorel Focșa face apel la partidele aflate la putere pentru o revizuire serioasă a măsurilor de sprijin și pentru creșterea numărului de beneficiari până la 300.000 de unități.
,,Inițial, am crezut că trebuie să fie vorba despre o greșeală, că în loc de 40% o “mână criminală” i-a mutat domnului Jianu mai multe virgule la stânga. Președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România nu a greșit cu absolut nimic și că PNRR își bate pur și simplu joc de motorul economiei românești, întreprinderile mici și mijlocii. De fapt, nu Programul, nici finanțatorul, ci cel care l-a conceput, cel care l-a scris, funcționarii statului român coordonați de ilustrul habarnist, Cristian Ghinea˝, a declarat deputatul AUR Viorel Focșa.
Doar 3.246 de firme vor beneficia de fondurile alocate prin intermediul a opt programe. Din această sumă, 22% să sunt costuri de administrare, comisioane bancare, asistență tehnică, comisioane de management. În domeniul startup-urilor, doar 69 dintre acestea vor fi sprijinite prin PNRR.
,,În aceste condiții, sectorul întreprinderilor mici și mijlocii, grav afectat de pandemia de Sars-CoV-2 și de războiul din Ucraina, nu va fi nici susținut, nici reformat, nici consolidat. Va fi doar amăgit de statul român, în timp ce beneficiarii reali ai banilor vor fi IMM-urile cu carnet de partid”, a punctat Focșa.
Într-o discuție care a avut loc luni, 11 iulie, la Guvern, cu premierul Nicolae Ciucă, reprezentanții mediului de afaceri au transmis că nu sunt de acord cu cu acea impozitare la nivelul salariului minim, pentru contractele de tip part-time sub salariul minim.
În privința întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) măsurile fiscale prevăd reducerea pragului de la care acestea beneficiau de impozit de 1 sau 3% din venit, în funcție de numărul salariaților, de la 1 milion de euro la 500 de mii de euro. În situația în care vor fi peste acest prag, IMM-urile vor plăti un impozit pe profit de 16%, ca orice SRL. Numărul microîntreprinderilor cu venituri între 500 de mii și 1 milion de euro este undeva la 8.000 din totalul de 620.000. Ele aduceau la bugetul de stat în jur de 350 de milioane de euro ca impozit pe cifra de afaceri, pe venit.