Legea Pescuitului are nevoie de modificări urgente pentru a pune capăt braconajului și pentru a sprijini echilibru ecologic, a declarat senatorul AUR Valentin Cioromelea în cadrul emisiunii Parlamentul României. Senatorul a acuzat conducerea orașului Tulcea pentru că a oprit dezvoltarea în zonă, în loc să atragă investitori și să desfășoare proiecte care să răspundă nevoilor din această zonă.
Întrebat care sunt principalele proiecte pe care le are în vedere pentru județul Tulcea, senatorul Cioromelea a discutat despre problema pescuitului, protejarea echilibrului ecologic din Delta Dunării și dezvoltarea turismului local.
„În primul rând legea pescuitului, care arde. Dacă nu abordăm o lege a pescuitului corectă în care să separăm ceea ce înseamnă pescuitul industrial de pescuitul comercial și de cel recreativ. Să le adunăm și să spunem cine se ocupă de autorizarea pescarilor – Agenția Națională de Pescuit și Acvacultură. Îi lăsăm să decidă pentru că este Agenție Națională care răspunde de apele din România. La această oră nu se aplică nicio regulă pescarilor, din actuala lege. Eu aș face o lege prin intermediul căreia să dăm oamenilor care lucrează în Deltă să beneficieze de o mică pensiune și o barcă. O lege care să le permită să acceseze fonduri”, a declarat Valentin Cioromelea.
Conform legislației în vigoare, pescuitul în perioada de prohibiţie (9 aprilie-7 iunie) sau în zonele protejate este contravenţie și se sancționează cu amendă de la 600 lei la 1000 lei şi cu reţinerea şi suspendarea pe o perioadă de 90 de zile a permisului sau autorizaţiei de pescuit. Pedepsele pentru braconajul piscicol, definit ca infracţiunea care constă în practicarea ilegală a pescuitului în habitatele piscicole naturale, pleacă de la amendă de la 6.000 lei la 10.000 lei şi interzicerea dreptului de a pescui pe o perioadă cuprinsă între 1 şi 3 ani şi pot ajunge până la închisoare de la 1 la 3 ani, în functie de tipul şi gravitatea infracţiunii săvârşite.
Tot în cadrul aceleiași emisiuni, Cioromelea a enumerat și cele mai importante proiecte de lege pe care le are în vedere pentru județul Tulcea. Senatorul AUR a acuzat și conducerea orașului Tulcea pentru că a împiedicat dezvoltarea în această zonă și nu a încurajat investițiile, susținând că fonduri au existat, dar nu au fost folosite.
Emisiunea integrală poate fi urmărită aici: