Roverul chinez Zhurong a coborât pe 22 mai de pe rampa sa și își începe deplasarea în regiunea Utopia Planitia, el putând să parcurgă cel mult 200 de metri pe zi. Va merge însă mult mai încet pentru a nu risca vreo defecțiune și pentru a începe să analizeze diverse formațiuni din acestă zonă unde se crede că acum câteva miliarde de ani a fost un ocean.
Roverul Zhurong a amartizat pe 14 martie, pe 19 martie a trimis primele poze, iar pe 22 martie a coborât de pe platforma cu care a ajuns pe Planeta Roșie.
Trei vehicule autonome sunt acum pe Marte: două de la NASA (Curiosity, care a ajuns în 2012 și Perseverance (care a ajuns la începutul acestui an) și roverul chinez. NASA are din 2018 și sonda InSight care însă este fixă.
Zhurong a ajuns la marginea vestică a câmpiei Utopia Planitia și se află la 1.800 km de roverul american Perseverance.
Acum, roverul își începe parcursul, dar va face opriri dese în primele zile, rulând cam 10 metri între acestea. Chinezii au ales să aibă o atitudine cumpătată: nu vor să forțeze puterile rover-ului până nu știu exact cum face acesta față condițiilor dure de pe Marte. Spre exemplu, în unele nopți temperatura poate ajunge la -130 de grade, așa că instrumentele și componentele vor fi puse la grea încercare.
Roverul este acoperit cu plăci speciale care să-l protejeze de frig și are un sistem care-i permite coborârea șasiului cu 60 cm. Pentru că furtunile de nisip pot acoperi panourile solare, chinezii au gândit un sistem de panouri care nu pot fi acoperite ușor de praf și care permit scuturarea lor de praf și nisip, cu ajutorul unor vibrații.