ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!
EDITORIAL DE ADRIAN PĂTRUȘCĂ, DIN 29 DECEMBRIE 2021:
Niciodată, de la criza rachetelor din Cuba, umbra unui război mondial nu a părut atât de amenințătoare. Pentru că niciodată America nu a fost mai slabă.
Cu un președinte senil, care nu știe pe ce lume se află și ajuns la putere în urma celei mai mari fraude electorale din istorie;
cu un vicepreședinte care pare întruchiparea proverbului „prostul, dacă nu-i fudul, parcă nu e prost destul”;
cu o clasă conducătoare ticăloșită, coruptă și ruptă de popor, plină de indivizi cu idei halucinante, în comparație cu care Marx părea conservator;
cu o armată mai preocupată de teoria rasei, de drepturile transsexualilor și de mani-pedi decât de luptă;
cu niște servicii secrete care au înțeles că treaba lor este poliția politică și spionarea contribuabilului, nu culegerea de informații din teritoriu
Statele Unite de azi sunt umbra Americii lăsate de Reagan la sfârșitul Războiului Rece.
O stafie jalnică, care nu mai sperie pe nimeni.
Dimpotrivă, degradarea galopantă a Americii este ca mirosul dulce al unui muribund care atrage hoitarii.
China și Rusia nu mai au răbdare să-i aștepte sfârșitul și sunt gata să sfâșie din corpul colosului în care viața încă mai palpită.
Prilejul este nesperat și, poate, irepetabil.
China are ocazia să își realizeze marele vis care o macină de decenii: realipirea Taiwanului. Și să pună stăpânire pe marele culoar comercial din Marea Chinei de Sud, unde a construit insule artificiale cu baze militare, și pe unde se desfășoară o treime din comerțul naval al lumii.
Astfel întărită, China poate spera să detroneze America din poziția de lider economic mondial mai repede decât se prognoza.
Pe de altă parte, regimul comunist al lui Xi Jinping nu își poate permite să aștepte prea mult: este amenințat de o triplă criză economică.
Criza energetică – scumpirea și penuria combustibililor – o împiedică să își alimenteze motoarele economiei la capacitate maximă.
Criza mondială a lanțurilor de distribuție o împiedică să livreze mărfurile pe care încă le produce.
Falimentul unor coloși imobiliari, precum Evergrande, Fortune, Kaisa sau Shimao, riscă să provoace implozia unei nou bule financiare și un cutremur financiar față de care criza mondială din 2008 riscă să pară o glumă.
Nu în ultimul rând, printr-o lovitură de forță spectaculoasă în Marea Chinei, Xi Jinping, tot mai contestat astăzi de colegii de partid, nu doar că și-ar consolida poziția politică, dar ar intra în istorie ca un al doilea Mao, lucru la care jinduiește mai mult decât budistul la Nirvana.