În urma evenimentelor tragice de la Crevedia, s-au făcut o serie de analize statistice, iar datele arată că peste 3,5 milioane de locuințe folosesc butelii cu GPL. În România sunt utilizate peste 7 milioane de astfel de recipiente. În prezent, o mare parte dintre stațiile GPL sunt închise pentru că s-a descoperit că acestea nu funcționează în condiții legale. Însă doar decizia de a închide aceste stații nu rezolvă problema de fond, precizează senatorul AUR Valentin Cioromelea, mai ales că populația din mediul rural nu are posibilitatea de a se racorda la rețeaua națională de gaze.
Parlamentarul subliniază că, de data aceasta, Guvernul nu poate aplica Legea Uitării, la fel ca în cazul tragediei de la Colectiv, ci sunt necesare măsuri pentru a preveni astfel de incidente grave.
Având în vedere că, la nivelul 2019 – ultimul pentru care există date statistice pe acest subiect, doar 708 comune, din 2.861, erau racordate la rețeaua de gaze, senatorul Valentin Cioromelea a înaintat o interpelare către premierul Ciolacu prin care solicită răspuns la o serie de întrebări privind extinderea rețelei de gaze în mediul rural.
Astfel, senatorul AUR a transmis următoarea listă de întrebări:
- Are Guvernul României o strategie concretă de extindere a rețelei naționale de gaze naturale pentru populație? Dacă răspunsul este afirmativ, vă rog să îmi transmiteți calendarul de implementare al acesteia, costurile și care este stadiul de etapă în execuție;
- Cum veți acoperi lipsa combustibili tip GPL pentru aragaz pentru populația din mediul rural care nu are posibilitatea de a se racorda la rețeaua națională de gaze?
- Care a fost valoarea investițiilor realizate pe anul 2022 și 2023 în extinderea rețelei naționale de distribuție a gazelor naturale?
Amintim că, potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării, 70% dintre localităţile din România nu sunt racordate la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale. Prin programul „Anghel Saligny” sunt alocaţi 65,5 miliarde de lei pentru extinderea şi modernizarea reţelelor de drumuri, poduri, apă, canalizare şi gaz.