Alianța pentru Unirea Românilor a depus un proiect de lege care viza reorganizarea sistemul național de asistenţă medicală de urgenţă. Potrivit inițiativei, medicina de urgență va trece de sub coordonarea operațională a Ministerului de Interne în controlul Ministerului Sănătății. Senatul a respins această propunere cu o majoritatea covârșitoare de voturi: 77 de senatori au votat pentru respingerea proiectului de lege.
Senatorul AUR Valentin Cioromelea a explicat de ce acest proiect este important. În primul rând, modul în care a funcționat până acum medicina de urgență și-a dovedit ineficiența, exemple în acest sens fiind intervenția în cazul Colectiv și gestionarea pandemiei de Covid-19. În al doilea rând, prin această modificare – trecerea medicinei de urgență sub controlul Ministerului Sănătății, românii vor avea acces la servicii medicale integrate și de calitate.
„Este imperios ca medicina de urgență să iasă de sub coordonarea MAI, care nu are atribuții de ordin medical și să intre în subordinea Ministerului Sănătății, singura autoritate competentă în domeniul medical şi sănătate publică”, a mai spus Valentin Cioromelea.
Medicina de urgență nu este proprietatea lui Arafat-DSU. Românii sunt sătui de incompetență, lăcomie și impostură
„Atribuirea unor competenţe jurisdicţionale şi implicit profesionale din sfera medicală, unei structuri operaţionale (Departament pentru Situaţii de Urgenţă) fără personalitate juridică din cadrul Ministerutui Afacerilor Interne, constituie o imixtiune în competenţa şi atribuţiile Ministerului Sănătăţii, cu atingere directă asupra atribuţiilor şi competenţelor profesioniştilor în domeniul medical, a căror activitate profesională este astfel coordonată, într-un mod neprincipial, de o terţă instituţie lipsită de orice competenţă in sfera medicală sau a sănătăţii publice”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.
Totodată, proiectul AUR prevede încă o modificare importantă: personalul paramedical agreat/angajat în echipele de intervenție pentru urgențele medicale va răspunde pentru cazuri de malpraxis.
Inițiativa legislativă a fost transmisă către Camera Deputaților, unde urmează să fie supusă dezbaterilor în comisiile abilitate înainte de a fi votată în plen.