Anul 2022 vine cu mari provocări pentru cei care vor să-şi cumpere o locuinţă. Preţurile imobiliarelor continuă să crească, trend observat de specialişti atât în România, cât şi la nivelul Uniunii Europene. Costurile pe metrul pătrat diferă în funcţie de regiunile ţării, marile oraşe conducând topul cu variaţii de sute de euro. Iar în vreme ce salariile stagnează ori sunt majorate într-un ritm lent, preţurile caselor şi apartamentelor se scumpesc văzând cu ochii. Cel mai scump oraş nu e Capitala, care ocupă a doua poziţie în clasament, ci Cluj-Napoca, unde preţurile pe metrul pătrat sunt şi cu 600 de euro mai mari decât în Bucureşti.
Preţurile imobiliarelor îi fac pe românii dornici să-şi cumpere o locuinţă nouă să ofteze. Mai ales în marile oraşe din ţară, costurile pe metrul pătrat cresc accelerat, într-un ritm mult mai alert decât salariile oamenilor. Iar diferenţele sunt uriaşe, chiar şi de sute de euro, arată datele analizate de specialişti. Calcule simple arată că un român trebuie să pună deoparte toţi banii câştigaţi, timp de ani întregi, pentru a-şi permite să devină proprietarul unei astfel de locuinţe.
Cel mai mult trebuie să economisească cei care vor să cumpere un apartament în Cluj-Napoca, mai exact echivalentul a 12,5 ani de muncă, calculat în funcţie de venitul mediu din România. În schimb, în Bucureşti sau Timişoara lucrurile stau ceva mai bine, dar nu excelent – în 8,4, respectiv 8,1 ani de lucru, un cumpărător poate strânge bani suficienţi pentru a-şi cumpăra o locuinţă. Iar în Iaşi, totul poate deveni posibil în 7,7 ani. Aceste date sunt orientative şi au scopul de a arăta discrepanţa dintre puterea de cumpărare şi preţurile de pe piaţa imobiliară.
Cluj-Napoca ocupă prima poziţie în clasamentul celor mai mari preţuri medii solicitate pentru achiziţia unui apartament,